Θέλετε να μάθετε πως να συντάξετε ένα καλό βιογραφικό σημείωμα ως εκπαιδευτικός
Δείτε τις συμβουλές και τα παραδείγματά μας!
Έχετε μόλις αποφοιτήσει και επιθυμείτε να ξεκινήσετε την καριέρα σας στη διδασκαλία; Ίσως αναζητείτε μια προαγωγή ή θέλετε να κάνετε μετάβαση από τον ιδιωτικό τομέα στη δημόσια εκπαίδευση. Εάν μπορείτε να ταυτιστείτε με οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις, ξεκινήστε τη δημιουργία ενός ασυναγώνιστου βιογραφικού. Ένα εντυπωσιακό βιογραφικό είναι ένας σίγουρος τρόπος για να ανοίξετε μια πόρτα. Ενώ η σύνταξη ενός βιογραφικού δεν είναι πυρηνική φυσική, η δημιουργία ενός βιογραφικού για να κερδίσετε τη συνέντευξη μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε πώς να συντάξετε ένα βιογραφικό σημείωμα ως δάσκαλος ή καθηγητής και ελέγξτε τη μορφή, τη δομή και τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναφέρετε.
Πώς συντάξετε ένα βιογραφικό για μια θέση διδασκαλίας;
Το να είστε εκπαιδευτικός είναι ένα επάγγελμα που σας ανταμείβει. Έχετε τη σπάνια ευκαιρία να επηρεάσετε τη ζωή κάποιου ατόμου και να αναδείξετε τον καλύτερο εαυτό του. Η διδασκαλία είναι άκρως ανταγωνιστική και για να βρείτε δουλειά χρειάζεστε εντυπωσιακά προσόντα και λίγη εμπειρία. Ένα προσεγμένο βιογραφικό θα σας προσφέρει την ευκαιρία που σας αξίζει. Τα άτομα που διαθέτουν λιγότερη εμπειρία μπορούν επίσης να κερδίσουν μια συνέντευξη για δουλειά εάν το βιογραφικό τους είναι εντυπωσιακό. Όμως, πώς κάνετε το βιογραφικό σας ως εκπαιδευτικός να ξεχωρίζει;
Μάθετε το κοινό σας
Φανταστείτε τον εαυτό σας ως τον υπεύθυνο προσλήψεων ή τον διευθυντή σχολείου. Ποια προσόντα, ιδιότητες και εμπειρία θα αναζητήσουν; Οι περισσότεροι θα εστιάσουν στην εμπειρία και τη μεθοδολογία της διδασκαλίας σας. Δεν θέλουν να ελέγξουν μια λίστα με τα προηγούμενα καθήκοντά σας, επομένως εστιάστε στα επιτεύγματά σας και στην αξία που προσφέρετε στο σχολείο.
Προσαρμόστε το βιογραφικό σας στη θέση εργασίας
Όλοι έχουν κάπου αποθηκευμένο ένα αντίγραφο του βιογραφικού τους. Επομένως, καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων, μπαίνετε στον πειρασμό να το αποστείλετε όπως είναι. Μπορείτε να υποστηρίξετε ότι ενημερώσατε πρόσφατα το έγγραφο. Ωστόσο, θα πρέπει να προσαρμόσετε το περιεχόμενο του βιογραφικού ώστε να ταιριάζει με την εργασία που αναζητείτε. Βεβαιωθείτε ότι η εμπειρία και τα χαρακτηριστικά σας σάς καθιστούν τον κατάλληλο υποψήφιο για τη θέση εργασίας. Αν και δεν χρειάζεται να δημιουργείτε κάθε φορά από την αρχή το βιογραφικό, θα πρέπει να επισημαίνετε τα μεταβιβάσιμα χαρακτηριστικά που θα εντυπωσίαζαν τον συγκεκριμένο εργοδότη.
Εστιάστε στο να είστε ο τέλειος υποψήφιος
Όταν δημοσιεύει ένας εργοδότης μια κενή θέση εργασίας, έχει στο μυαλό του τον ιδανικό υποψήφιο από άποψη εμπειρίας και προσόντων. Τα χαρακτηριστικά διαφέρουν από τη μια αγγελία εργασίας στην άλλη, επομένως εάν διαθέτετε μερικά από τα χαρακτηριστικά που αναζητά ένας εργοδότης, έχετε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσετε μια συνέντευξη για δουλειά.
Χρησιμοποιήστε σχετικές λέξεις-κλειδιά
Το βιογραφικό σας θα πρέπει να περιέχει την κατάλληλη εκπαιδευτική ορολογία. Με αυτόν τον τρόπο θα αναδεικνύετε την εμπειρία σας στον τομέα. Επιπλέον, εάν η αίτηση γίνεται διαδικτυακά, οι λέξεις-κλειδιά θα κάνουν το βιογραφικό σας να περάσει τον έλεγχο των συστημάτων παρακολούθησης των αιτούντων.
Τι να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας
Έχοντας έτοιμη τη δομή του βιογραφικού, ήρθε η ώρα να προσθέσετε το περιεχόμενο. Το βιογραφικό σας θα πρέπει να περιέχει τα ακόλουθα τμήματα.
- Στοιχεία επικοινωνίας: Θα πρέπει να αναφέρετε το πλήρες επίσημο ονοματεπώνυμό σας, όλες οι άλλες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της οικογενειακής σας κατάστασης ή της εθνικότητάς σας είναι προαιρετικές. Θα πρέπει επίσης να υποδείξετε μια φυσική διεύθυνση, μια προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έναν αριθμό τηλεφώνου.
- Προφίλ βιογραφικού: Το βιογραφικό σας χρειάζεται μια σύντομη προσωπική δήλωση στο επάνω μέρος. Η σύντομη παράγραφος αποτελεί μια σύνοψη για το χαρακτήρα σας και τα χαρακτηριστικά που διαθέτετε τα οποία σχετίζονται με τη θέση εργασίας. Θεωρήστε το ως μια σύνοψη της συνοδευτικής επιστολής σας σε δύο προτάσεις.
- Εκπαιδευτικά προσόντα: Συμπεριλάβετε μια ολοκληρωμένη και ακριβή αναφορά του εκπαιδευτικού σας υπόβαθρου. Επισημάνετε τα σχετικά μαθήματα επαγγελματικής ανάπτυξης και τυχόν συνέδρια και εργαστήρια που έχετε παρακολουθήσει. Πέρα από τις απαραίτητες εκπαιδευτικές απαιτήσεις ενός εκπαιδευτικού, η παρακολούθηση σεμιναρίων και επιπλέον μαθημάτων δείχνει το πάθος και τη δέσμευσή σας.
- Εργασιακή εμπειρία: Αναφέρετε την προηγούμενη εργασιακή σας εμπειρία και παρουσιάστε τη συνάφειά τους με τη θέση εργασίας που επιθυμείτε. Αντί να αναφέρετε καθήκοντα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι επαναλαμβανόμενα, εστιάστε σε σημαντικά επιτεύγματα. Συμπεριλάβετε λεπτομέρειες σχετικά με τη μεθοδολογία της διδασκαλίας σας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που είχατε συναντήσει στο παρελθόν.
- Δεξιότητες: Αντιστοιχίστε τα προσόντα σας με τη θέση εργασίας, συμπεριλαμβάνοντας μεταβιβάσιμα χαρακτηριστικά. Χρησιμοποιήστε σχετικά παραδείγματα για να υποστηρίξετε τα χαρακτηριστικά σας. Θα πρέπει να εστιάσετε στα δυνατά σας σημεία για να λάμψει το βιογραφικό σας.
- Προσωπικά ενδιαφέροντα: Προαιρετικά, μπορείτε να αναφέρετε τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν σχετίζονται με το επάγγελμα. Δραστηριότητες όπως η καθοδήγηση, η συμβουλευτική και οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να ενισχύσουν το βιογραφικό σας. Οι αθλητικές δραστηριότητες είναι επίσης εξαιρετικές, ειδικά αν έχετε διακρίσεις.
- Παραπομπές: Είναι πιθανό ο νέος σας εργοδότης να θέλει να μιλήσει με κάποιον με τον οποίο έχετε συνεργαστεί στο παρελθόν, κατά προτίμηση με κάποιον που σας έχει δει να διδάσκετε. Μπορεί να είναι ο διευθυντής του πρώην σχολείου σας ή ένας μέντορας καθηγητής εάν έχετε μόλις αποφοιτήσει. Καλό είναι να αναφέρετε ότι «Οι αναφορές είναι διαθέσιμες κατόπιν αιτήματος» στο τέλος του βιογραφικού σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ειδοποιήσετε και να προετοιμάσετε την επαφή σας για μια κλήση από τον πιθανό εργοδότη σας.
Ποια είναι η καλύτερη δομή βιογραφικού για έναν εκπαιδευτικό;
Πριν ξεκινήσετε τη σύνταξη του βιογραφικού, θα πρέπει να αποφασίσετε πώς να οργανώσετε το βιογραφικό σας. Με αυτόν τον τρόπο, ο διευθυντής θα μπορεί εύκολα να ακολουθήσει τις πληροφορίες που προσπαθείτε να μεταφέρετε. Οι δύο δημοφιλείς μορφές βιογραφικού είναι το βιογραφικό βασισμένο στις δεξιότητες και το βιογραφικό με αντίστροφη χρονολογική σειρά. Και τα δύο έχουν πολλά οφέλη. Ωστόσο, ποιο πρέπει να επιλέξετε; Λοιπόν, αυτό εξαρτάται από το προσωπικό σας γούστο. Ωστόσο, εάν αποφοιτήσατε πρόσφατα και έχετε ελάχιστη εμπειρία, το βιογραφικό που βασίζεται στις δεξιότητες είναι μια εξαιρετική επιλογή. Το βιογραφικό με την αντίστροφη χρονολογική σειρά είναι ιδανικό για να παρουσιάσει το οποιοδήποτε άτομο έχει ήδη εντυπωσιακή εργασιακή εμπειρία.
Βιογραφικό με αντίστροφη χρονολογική σειρά
Σε αυτήν τη μορφή, εστιάζετε στην προηγούμενη εργασιακή σας εμπειρία ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη. Θα πρέπει επίσης να επισημάνετε τα καθήκοντα και τα επιτεύγματα από την προηγούμενη απασχόλησή σας. Για να τραβήξετε περισσότερο την προσοχή με το βιογραφικό, να είστε συγκεκριμένοι και να τονίζετε τα αποτελέσματα και όχι τα καθήκοντα. Αναφέρετε στη συνέχεια βασικά μεταβιβάσιμα χαρακτηριστικά. Για να αποφύγετε την επανάληψη των καθηκόντων σας, μπορείτε να αναφέρετε τις προκλήσεις που αντιμετωπίσατε και επιλύσατε. Ενώ αυτή η μορφή είναι απλή και εύκολη στη σύνταξη, ίσως υπογραμμίζει τα κενά της απασχόλησης.
Βιογραφικό βασισμένο στις δεξιότητες
Αυτό το βιογραφικό υπογραμμίζει τα μεταβιβάσιμα χαρακτηριστικά σας. Τα επιτεύγματά σας, η εμπειρία και η εκπαίδευσή σας αναφέρονται επίσης εν συντομία. Όταν συντάσσετε το βιογραφικό, επιλέξτε μερικές δεξιότητες και ικανότητες στις οποίες θα εστιάσετε και προσθέστε σχετικά παραδείγματα για τα χαρακτηριστικά. Αυτά μπορεί να προέρχονται από το εκπαιδευτικό σας υπόβαθρο, την προηγούμενη εργασιακή σας εμπειρία και από άλλες δραστηριότητες. Με ένα βιογραφικό που βασίζεται στις δεξιότητες μπορείτε να επισημάνετε ότι είστε κατάλληλοι για τη δουλειά.
Απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να αναφέρετε ως εκπαιδευτικοί
Αποτελεσματική επικοινωνία: Ένας εκπαιδευτικός θα πρέπει να είναι άριστος στην επικοινωνία. Η ικανότητα μετάδοσης του μηνύματος στον μαθητή είναι σημαντική κατά τη διδασκαλία. Θα πρέπει να είστε ειδικοί στο να αλλάζετε τον τόνο σας και να διατηρείτε την τάξη δραστήρια. Οι επικοινωνιακές σας δεξιότητες θα πρέπει επίσης να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία των μαθητών σας. Ένα ουσιαστικό μέρος της επικοινωνίας είναι η γλώσσα του σώματος. Επομένως, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να διατηρείτε μια θετική στάση στο σώμα.
Αυτοπεποίθηση: Πέρα από την ικανότητα να διατυπώνετε το μήνυμά σας, θα πρέπει να έχετε καλή γνώση του θέματος. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να αναμεταδίδετε τις πληροφορίες με σιγουριά.
Διαπροσωπικές δεξιότητες: Τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα λειτουργούν αποτελεσματικά όταν υπάρχουν ομάδες. Επομένως, θα πρέπει να μπορείτε να συνεργάζεστε με την ομάδα σας χωρίς προβλήματα.
Οργάνωση: Ως εκπαιδευτικός, θα πρέπει να προετοιμάζετε μαθήματα, να συμπληρώνετε βαθμούς και να παρακολουθείτε μαθήματα. Η διδασκαλία μπορεί να γίνει κουραστική αν δεν μπορείτε να οργανώσετε τον χρόνο σας. Θα πρέπει να δημιουργήσετε μια ρουτίνα για να διασφαλίσετε ότι καμία εργασία δεν θα μείνει χωρίς επίβλεψη.