Ποιες δεξιότητες πρέπει να συμπεριλάβετε σε ένα βιογραφικό

Η δημιουργία ενός βιογραφικού μπορεί συχνά να αποτελεί πρόκληση και, ας το παραδεχτούμε, ακούγεται μια βαρετή εργασία. Όλοι χρειάζονται ένα, αλλά δεν είναι όλα λίγο πολύ τα ίδια; Η λίστα με την εμπειρία, τα προσόντα και τις βασικές δεξιότητές μας μοιάζει λες και προσπαθούμε να πουλήσουμε τον εαυτό μας, αλλά την ίδια στιγμή, μπορεί να είναι δύσκολο να μεταφέρουμε αυτό που πραγματικά είμαστε - τα πράγματα που μας καθιστούν μοναδικούς, ενδιαφέροντες και τους καλύτερους υποψήφιους για την δουλειά!

Δημιουργήστε ένα επαγγελματικό βιογραφικό

Τεχνικές Δεξιότητες ή Προσωπικές Δεξιότητες

Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε μπορεί να είναι να πάρετε ένα φύλλο χαρτί, να σχεδιάσετε μια γραμμή στη μέση και να δημιουργήσετε δύο στήλες με τις «Τεχνικές Δεξιότητες» και τις «Προσωπικές Δεξιότητες». Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να παρουσιάσετε μια επισκόπηση με αυτά που σας αντιπροσωπεύουν και είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για να ξεκινήσετε να συντάσσετε το βιογραφικό σας. Τι είναι λοιπόν οι τεχνικές και οι προσωπικές δεξιότητες;

Οι εργοδότες σπάνια αναζητούν μόνο τεχνικές δεξιότητες ή μόνο προσωπικές δεξιότητες - συνήθως αναζητούν έναν συνδυασμό των παραπάνω. Οι τεχνικές δεξιότητες είναι τα πράγματα που είναι πιο πιθανό να έχετε μάθει ενεργά, μέσω της εκπαίδευσης ή της εμπειρίας, και θα είναι εξειδικευμένα για τις ανάγκες της εργασίας. Οι προσωπικές δεξιότητες είναι πιο γενικά πράγματα που θα είναι σημαντικά για σχεδόν κάθε εργασία. Είναι περισσότερο κοινωνικές δεξιότητες επικοινωνίας προσανατολισμένες στην προσωπικότητα. Θέλετε μερικά παραδείγματα;

Υπάρχει τεράστια ποικιλομορφία στις τεχνικές δεξιότητες και εξαρτώνται πλήρως από το υπόβαθρό σας στην εκπαίδευση και την απασχόληση. Θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πράγματα όπως ο προγραμματισμός, οι γλώσσες, τα υδραυλικά, τη γραφιστική, τη μηχανολογία, το ράψιμο, κτλ... Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Σκεφτείτε ξανά την εκπαίδευση και την καριέρα σας. Τι προσόντα και πιστοποιήσεις έχετε; Ποιες δεξιότητες έχετε μάθει για να κάνετε συγκεκριμένες δουλειές; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ποιες είναι οι τεχνικές σας δεξιότητες.

Οι προσωπικές δεξιότητες είναι συχνά πιο δύσκολο να τις περιγράψετε επειδή είναι απίθανο να έχετε πιστοποίηση σε αυτές. Μπορούν επίσης να θεωρηθούν ως «διαπροσωπικές δεξιότητες» - πράγματα όπως η ομαδική εργασία, η ενσυναίσθηση, η ηγεσία, η επικοινωνία και η δέσμευση. Ένας τρόπος για να καταλάβετε τα δυνατά σας σημεία σε αυτούς τους τομείς είναι να σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο αποτελέσατε θετικό στοιχείο ενός εργατικού δυναμικού ή μιας τάξης, παρά τα πράγματα που πέτυχατε. Ήσασταν υπέροχοι στο να ακούτε προσεκτικά τους συναδέλφους σας; Οι πελάτες σας θεωρούν συμπαθητικούς; Οι συνεργάτες σας θεωρούν προσιτούς;

Τώρα, επιστρέψτε σε εκείνο το φύλλο χαρτί και σημειώστε οτιδήποτε σας έρχεται στο μυαλό κάτω από κάθε στήλη. Δεν χρειάζεται να είστε ειδικοί σε αυτά που γράφετε. Απλώς θα πρέπει να είστε σε θέση να εξηγείτε γιατί θεωρείτε ότι είναι δεξιότητα και να γνωρίζετε ποιες είναι οι βασικές δεξιότητες.

Δημιουργήστε ένα επαγγελματικό βιογραφικό

Ποιες δεξιότητες πρέπει να συμπεριλάβω στο βιογραφικό μου;

Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα! Από τι θα εντυπωσιαστούν οι εργοδότες; Τι θα τους κάνει να γουρλώσουν τα μάτια τους; Τι μπορείτε να πείτε που θα τους κάνει να σας θυμούνται από τους άλλους υποψήφιους; Ποιες είναι οι καλές δεξιότητες για κάθε δυνητικό υπάλληλο;

Οι ακριβείς δεξιότητες για το βιογραφικό θα εξαρτώνται φυσικά από τη θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση. Ξεκινήστε ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στην περιγραφή της θέσης εργασίας και ελέγχοντας ποιες βασικές δεξιότητες απαιτούν ρητά. Αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να προσέξετε. Μπορεί να αξίζει τον κόπο να πάρετε στυλό και χαρτί και να επισημάνετε φυσικά τις δεξιότητες που αναφέρονται σε μια περιγραφή θέσης εργασίας ή να τις απαριθμήσετε. Στη συνέχεια, φροντίστε να τις αναφέρετε στο βιογραφικό σας. Μην πείτε ψέματα - αν δεν μπορείτε να ιππεύσετε άλογο, μην πείτε ότι μπορείτε! Αλλά δώστε έμφαση στις απαιτούμενες δεξιότητες που διαθέτετε και αναφέρετε την προθυμία σας να μάθετε τα πράγματα που δεν γνωρίζετε.

Πέρα από τις τεχνικές και τις προσωπικές σας δεξιότητες, σκεφτείτε τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες. Αυτές είναι καλές δεξιότητες που είναι πιθανό να είναι χρήσιμες σε πολλές θέσεις εργασίας: οι δεξιότητες υπολογιστή, η διαχείριση προθεσμιών, οι δεξιότητες συγγραφής και κατανόησης και η βασική γνώση μαθηματικών θα ήταν μερικά παραδείγματα. Και πάλι, σκεφτείτε προσεκτικά τι απαιτεί η εργασία: εάν κάνετε αίτηση για μια θέση ως νταντά, ίσως η γνώση υπολογιστών να ήταν άσχετη, αλλά οι εργοδότες σας μπορεί να χαρούν να μάθουν ότι μπορείτε να οργανώνετε τον χρόνο σας αποτελεσματικά.

Πώς μπορώ να αποδείξω ότι έχω δεξιότητες;

Φυσικά, η επιτυχής επισήμανση των δεξιοτήτων στο βιογραφικό είναι κάτι περισσότερο από μια απλή λίστα με τις δεξιότητες που διαθέτετε. Πρέπει να τις παρουσιάσετε με τέτοιο τρόπο που να δείχνει πώς μάθατε τη δεξιότητα και/ή πώς την αξιοποιήσατε. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να πείτε ότι μιλάτε Γερμανικά, γράψτε ποια πιστοποίηση έχετε ή πώς μάθατε τη γλώσσα και, αν είναι δυνατόν, ένα παράδειγμα που η παραπάνω γλώσσα σας βοήθησε επαγγελματικά (π.χ. «Ήμουν σε θέση να εξυπηρετήσω Γερμανόφωνους πελάτες»).

Μπορείτε να βρείτε διαφορετικά πρότυπα βιογραφικών στο διαδίκτυο, τα οποία μπορεί να σας υποδεικνύουν διαφορετικούς τρόπους οργάνωσης του βιογραφικού σας. Κάποιοι προτείνουν να το οργανώνετε χρονολογικά, ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη εμπειρία σας. Άλλοι προτείνουν να το οργανώνετε με βάση τη συνάφεια με τη θέση εργασίας. Και οι δύο επιλογές μπορεί να είναι καλές, αλλά αυτή που θα επιλέξετε μπορεί να εξαρτάται κάπως από τις περιστάσεις. Εάν εργάζεστε ήδη εδώ και 25 χρόνια και έχετε μεγάλη και ποικίλη εμπειρία, μπορεί να υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα επιλέγατε να παραλείψετε. Εάν κάνετε αίτηση για δουλειά ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορείτε πιθανώς να παραλείψετε εκείνο το καλοκαίρι που περάσατε δουλεύοντας στο μπαρ του πανεπιστημίου (Αν και ποτέ δεν ξέρετε! Μερικοί άνθρωποι είναι καλοί στο να δημιουργούν συσχέτιση ανάμεσα σε φαινομενικά άσχετα πεδία).

Από την άλλη πλευρά, αν είστε φοιτητής που μόλις πήρε το πτυχίο του, πιθανότατα δεν έχετε μεγάλη εργασιακή εμπειρία. Σε αυτήν την περίπτωση, οι εργοδότες θα ενδιαφέρονται να μάθουν όλα όσα έχετε κάνει μέχρι τώρα για να σχηματίσουν μια εικόνα για τον χαρακτήρα σας. Ακόμα και αν κάνετε αίτηση για μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε μια λογιστική εταιρεία, μπορεί να ενδιαφέρονται να μάθουν ότι κάνατε μπέιμπι-σίτινγκ στην ίδια οικογένεια για 2 χρόνια, απλώς και μόνο επειδή υποδηλώνει δέσμευση.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να διαμορφώσετε ένα βιογραφικό και είναι καλή ιδέα να κάνετε περιήγηση στα πρότυπα για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Δημιουργήστε τώρα το επαγγελματικό βιογραφικό σας

Δημιουργήστε ένα επαγγελματικό βιογραφικό

Ποιες δεξιότητες αναζητούν οι εργοδότες;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, εάν κάνετε αίτηση για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας, είναι απαραίτητο να εξετάσετε προσεκτικά την περιγραφή της θέσης εργασίας και να ελέγξετε ποιες δεξιότητες ζητούν ρητά. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι και τόσο απλό - ειδικά αν στέλνετε το βιογραφικό σας σε πολλές εταιρείες ταυτόχρονα που ανήκουν σε διαφορετικούς κλάδους. Ίσως έχετε μεταφορτώσει το βιογραφικό σας σε έναν ιστότοπο δικτύωσης για να το βρουν πιθανοί εργοδότες.

Εάν συμβαίνει αυτό, σκεφτείτε τα πράγματα που θέλετε να δώσετε περισσότερη έμφαση για τον εαυτό σας. Αν θέλετε απεγνωσμένα να βρείτε αμειβόμενη εργασία ως συγγραφέας, βεβαιωθείτε ότι οι δεξιότητές σας που σχετίζονται με αυτή να είναι εμφανείς, όπως η συγγραφή άρθρων για τη φοιτητική εφημερίδα, το προσωπικό σας ιστολόγιο, στήλες που έχετε γράψει για την τοπική εφημερίδα, κτλ. Εάν θέλετε να κρατήσετε τα πράγματα πιο ανοιχτά, ίσως να είναι καλύτερο να αναφέρετε εν συντομία την εκπαίδευση και την επαγγελματική σας εμπειρία, εστιάζοντας στις προσωπικές και τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες και στην προθυμία σας για μάθηση.

Τέλος, αν γνωρίζετε κάποιον στον τομέα που σας ενδιαφέρει να επικοινωνήσετε ή κάποιον που ασχολείται με πολλά βιογραφικά (π.χ. κάποιον στο ανθρώπινο δυναμικό ή τη διοίκηση), μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο να ζητήσετε τη συμβουλή τους. Ποια είναι τα πράγματα που ξεχωρίζουν πραγματικά; Ποια πράγματα είναι ασήμαντα; Ενδιαφέρονται περισσότερο για τις τεχνικές ή τις προσωπικές σας δεξιότητες;

Βασικές συμβουλές για το τμήμα δεξιοτήτων στο βιογραφικό σας

Συνιστάται ανεπιφύλακτα να συμπεριλάβετε τις δεξιότητες στο βιογραφικό σας. Ωστόσο, ο τρόπος που θα το κάνετε αυτό είναι εξίσου σημαντικός. Εάν οι δεξιότητες που προσθέσετε δεν έχουν νόημα για τη θέση εργασίας ή είναι πολύ γενικές, δεν θα σας βοηθήσουν να κλείσετε μια συνέντευξη για δουλειά.

Παρακαλούμε λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στην περιγραφή της θέσης εργασίας πριν ασχοληθείτε με το τμήμα δεξιοτήτων στο βιογραφικό σας. Κάντε ερωτήσεις τον εαυτό σας: ποιες είναι οι ελάχιστες απαιτούμενες δεξιότητες για αυτήν τη δουλειά; Ποιες άλλες δεξιότητες θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε σε αυτόν τον ρόλο; Ποιες είναι οι πιο σημαντικές δεξιότητες; Προσπαθήστε να οργανώσετε τις δεξιότητές σας ανάλογα.
  • Οι τεχνικές δεξιότητες, που είναι εξειδικευμένες για την εργασία, μπορούν να θεωρηθούν ως οι ελάχιστες απαιτούμενες για τους υποψηφίους. Για να περάσει την πρώτη φάση, ο υποψήφιος πρέπει να διαθέτει αυτές τις δεξιότητες (π.χ. ένας οδηγός θα πρέπει να είναι σε θέση να οδηγεί, ένας προγραμματιστής θα πρέπει να γνωρίζει συγκεκριμένες γλώσσες προγραμματισμού). Οι προσωπικές δεξιότητες είναι αυτές που θα βοηθήσουν έναν υποψήφιο να διαπρέψει. Για παράδειγμα, το να έχετε καλές επικοινωνιακές ή συνεργατικές δεξιότητες θα σας κάνει καλύτερο συνάδελφο στη δουλειά.
  • Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι. Αντί να αναφέρετε απλώς τις δεξιότητες υπολογιστή, θα μπορούσατε για παράδειγμα να αναφέρετε καλύτερα ότι έχετε εμπειρία στη δημιουργία παρουσιάσεων, ότι μπορείτε να εργαστείτε με μεγάλα αρχεία στο Microsoft Excel ή ότι κατανοείται καλά την γλώσσα HTML.
  • Να είστε προετοιμασμένοι να αναφέρετε παραδείγματα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για δουλειά όταν σας ζητήσουν συγκεκριμένες δεξιότητες που έχετε αναφέρει στο βιογραφικό σας. Όλοι μπορούν να αναφέρουν μια δεξιότητα στο βιογραφικό τους, αλλά θα πρέπει να είστε σε θέση να την επιβεβαιώσετε με ένα πραγματικό παράδειγμα.

Σχετικά άρθρα

Περισσότεροι από 112.872 χρήστες έχουν δημιουργήσει ήδη το βιογραφικό τους

Με το CV maker, μπορείτε γρήγορα και εύκολα να δημιουργήσετε ένα διακριτικό και επαγγελματικό βιογραφικό μέσα σε 15 λεπτά.

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας

Θα έχετε 65% περισσότερες πιθανότητες να βρείτε εργασία