Πώς να Παρουσιάσετε τις Γλωσσικές Δεξιότητες σε Ένα Βιογραφικό

Η ικανότητα να μιλάτε πολλές γλώσσες όχι μόνο βελτιώνει τη μνήμη, την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, αλλά μπορεί, στην πραγματικότητα, να ανοίξει πόρτες σε συναρπαστικές προοπτικές εργασίας. Ακόμα και αν οι γλωσσικές δεξιότητες δεν απαιτούνται ρητά για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας, δείχνουν την προθυμία σας να μάθετε και αναδεικνύουν πολύτιμες μεταβιβάσιμες δεξιότητες. Ρίξτε μια ματιά στο βίντεο μας σχετικά με τις γλωσσικές δεξιότητες σε ένα βιογραφικό.

Η συμπερίληψη των γλωσσικών δεξιοτήτων σε ένα βιογραφικό εξαρτάται από τον κλάδο σας ή τη φύση της εργασίας. Αν και μπορεί να μην είναι υποχρεωτικές στην Ελλάδα, η αναφορά της επάρκειάς σας σε μια συγκεκριμένη γλώσσα μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τις αιτήσεις σας για εργασία στο εξωτερικό. Τα επίπεδα επάρκειας κυμαίνονται από το A1 (Επίπεδο επιβίωσης) έως το C2 (Άριστη Γνώση).

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι πολλές μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν συστήματα παρακολούθησης αιτούντων (ATS), ένα αυτοματοποιημένο λογισμικό που διαχειρίζεται πολλές εφαρμογές. Το ATS επιτρέπει στους υπεύθυνους ανθρώπινου δυναμικού και στους διευθυντές προσλήψεων να φιλτράρουν τους υποψηφίους με βάση κριτήρια όπως η εργασιακή εμπειρία και με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά, συμπεριλαμβανομένων των γλωσσικών και τεχνικών δεξιοτήτων. Εναλλακτικά, εάν θέλετε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο καταχώρισης των γλωσσών σε ένα βιογραφικό σημείωμα και τα διαφορετικά επίπεδα γλώσσας, συνεχίσετε την ανάγνωση!

Τι είναι οι γλωσσικές δεξιότητες σε ένα βιογραφικό;

Οι γλώσσες παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία ενός ισχυρού βιογραφικού. Παρουσιάζουν την ευρύτητα πνεύματος σε διαφορετικούς πολιτισμούς και επιδεικνύουν την ικανότητά σας να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με άτομα από διάφορα υπόβαθρα. Επιπλέον, επισημαίνουν τη συνεργατική σας φύση, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να κατανοείτε και να νιώθετε άλλα άτομα, ακόμη και όταν υπάρχουν γλωσσικά εμπόδια. Αξίζει να πούμε ότι όταν κάνετε αίτηση για μια θέση εργασίας στο εξωτερικό, θα πρέπει να συμπεριλάβετε τη μητρική σας γλώσσα στο βιογραφικό σας.

Πού να καταχωρήσετε τις γλωσσικές δεξιότητες σε ένα βιογραφικό;

Καθώς αποφασίζετε να συμπεριλάβετε τις γλωσσικές δεξιότητές σας στο βιογραφικό σας, η αξιολόγηση των απαιτήσεων εργασίας και ο προσδιορισμός του πιθανού πλεονεκτήματος είναι ζωτικής σημασίας. Οι διεθνείς εταιρείες, ειδικότερα, μπορεί να περιμένουν από εσάς να προσδιορίσετε το επίπεδο επάρκειάς σας. Για να μεγιστοποιήσετε τον αντίκτυπο αυτής της δεξιότητας, εξετάστε το ενδεχόμενο να την καταχωρίσετε στο προσωπικό σας προφίλ και στην ειδική ενότητα γλώσσας.

Ακόμα και αν η τρέχουσα εργασία σας δεν απαιτεί ρητά να έχετε γλωσσική επάρκεια, να έχετε κατά νου ότι οι ξένες γλώσσες μπορούν να παίξουν ρόλο στην καθημερινή σας εργασία. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεστε βασικές δεξιότητες γλώσσας κατά τον χειρισμό αγγλόφωνων υπολογιστικών συστημάτων ή την ικανότητα επικοινωνίας με διεθνείς πελάτες. Η αναγνώριση αυτών των πιθανών σεναρίων μπορεί να δικαιολογήσει τη συμπερίληψη γλωσσικών δεξιοτήτων στο βιογραφικό σας.

Πώς να προσθέσετε γλωσσικές δεξιότητες σε ένα βιογραφικό

Η επικύρωση των γλωσσικών σας δεξιοτήτων μπορεί να γίνει μέσω της εκπαίδευσης, των πιστοποιήσεων ή της σχετικής εργασιακής σας εμπειρίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR) είναι ευρέως αναγνωρισμένο στην Ελλάδα.

Κατά την καταχώριση των γλωσσικών σας δεξιοτήτων, υιοθετήστε μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω. Δώστε προτεραιότητα στις γλώσσες με βάση τη συνάφειά τους με τη θέση εργασίας στην οποία κάνετε αίτηση. Για παράδειγμα, εάν η ευχέρεια στα γαλλικά αποτελεί βασική προϋπόθεση, επισημάνετε την πρώτη και υποστηρίξτε την σε όλο το βιογραφικό σας. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε το κατάλληλο πρότυπο βιογραφικού για να τονίσετε τις γλωσσικές σας δεξιότητες.

Συμπεριλάβετε μόνο γλώσσες στις οποίες διαθέτετε επαρκή επάρκεια για επαγγελματική χρήση. Αποφύγετε να αναφέρετε γλώσσες στις οποίες έχετε περιορισμένη γνώση, καθώς παρέχει ελάχιστη προστιθέμενη αξία στους πιθανούς εργοδότες. Επιπλέον, μην ξεχάσετε να αναφέρετε τις μητρικές ή τις δίγλωσσες γλώσσες σας μαζί με τις ξένες γλώσσες που γνωρίζετε.

Δημιουργήστε ένα επαγγελματικό βιογραφικό

Γλωσσικές δεξιότητες στο βιογραφικό

Ανατρέξτε στα παραδείγματα βιογραφικών μας για περισσότερη έμπνευση.

Τα διαφορετικά επίπεδα γλωσσικής επάρκειας στην Ελλάδα

Η γλωσσική επάρκεια ταξινομείται συνήθως σε αρχάριο, μεσαίο και προχωρημένο επίπεδο. Ανάλογα με τη γλώσσα, μπορεί να χρειαστεί να περάσετε ένα τεστ επάρκειας. Λάβετε υπόψη ότι διάφορες γλώσσες και περιοχές διαθέτουν τυποποιημένα τεστ επάρκειας, που συχνά εκδίδονται από την κυβέρνηση, τα οποία μπορείτε να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας.

Τυπική ορολογία

Σε ένα μη-εργασιακό περιβάλλον, χρησιμοποιούνται συνήθως συγκεκριμένοι όροι για να υποδείξουν τα επίπεδα γλωσσικής επάρκειας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες περιγραφές για τα επίπεδα γλώσσας:

-Μητρική γλώσσα

-Άριστο

-Καλό

-Βασικό

Διεθνές Πρότυπο CEFR

Κάνετε αίτηση για μια θέση εργασίας σε μια διεθνή εταιρεία; Θέλετε να δημιουργήσετε το βιογραφικό σας στα γαλλικά; Σε αυτήν την περίπτωση, σας συνιστούμε να δηλώσετε το επίπεδο γλώσσας σας με βάση τα διεθνή πρότυπα. Το CEFR περιλαμβάνει έξι διαφορετικά επίπεδα γλώσσας:

1. Επίπεδο A1

Κατανοείτε βασικές έννοιες και εκφράσεις.

Συστήνεστε και κάνετε ερωτήσεις για να μάθετε προσωπικές πληροφορίες.

Αλληλεπιδράτε όσο η συζήτηση είναι αργή και ακριβής.

2. Επίπεδο A2

Κατανοείτε τις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως σε καταστήματα, οικογένεια, εργασία κ.λπ.

Εκτελείτε εργασίες που απαιτούν άμεση ανταλλαγή επικοινωνίας.

Περιγράφετε τους προχωρημένους όρους με απλούς όρους.

3. Επίπεδο B1

Κατανοείτε θέματα που σχετίζονται με την οικογένεια, την εργασία και το σχολείο.

Περιγράφετε συνοπτικά εμπειρίες, γεγονότα, όνειρα, σχέδια κ.λπ.

Γράφετε απλά κείμενα για θέματα προσωπικού ενδιαφέροντος.

4. Επίπεδο B2

Κατανοείτε το νόημα σύνθετων κειμένων.

Αλληλεπιδράτε αυθόρμητα χωρίς υπερβολική προσπάθεια.

Συντάσσετε λεπτομερή κείμενα για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

5. Επίπεδο C1

Κατανοείτε μεγαλύτερα και πιο απαιτητικά κείμενα ή συζητήσεις.

Εκφράζετε ιδέες χωρίς να σκέφτεστε πολύ.

Συντάσσετε δομημένα και λεπτομερή κείμενα για πολύπλοκα θέματα.

6. Επίπεδο C2

Κατανοείτε σχεδόν όλα όσα διαβάζετε ή/και ακούτε.

Συνοψίζετε πληροφορίες από διαφορετικές πηγές σε μια συνεκτική παρουσίαση.

Οφέλη του να είστε δίγλωσσοι ή πολύγλωσσοι

  • Το να έχετε δίγλωσση ή πολύγλωσση επάρκεια προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά το βιογραφικό σας:
  • Παρουσιάζει την προσαρμοστικότητα και την πολιτισμική σας ευαισθησία, αναδεικνύοντας την ικανότητά σας να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με άτομα διαφορετικών πολιτισμών.
  • Η διγλωσσία ή η πολυγλωσσία προσφέρει επίσης περισσότερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας, ειδικά σε κλάδους με διεθνή εμβέλεια ή σε κλάδους που εξυπηρετούν πολύγλωσσες κοινότητες.
  • Ενισχύει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, τις γνωστικές ικανότητες και την ευελιξία στην πλοήγηση σε διαφορετικά γλωσσικά και πολιτισμικά πλαίσια. Οι εργοδότες εκτιμούν τα άτομα που έχουν δίγλωσση επάρκεια για τις δυνατότητές τους να γεφυρώνουν τα κενά στην επικοινωνία, να αναπτύσσουν σχέσεις και να συμβάλλουν σε παγκόσμιες επιχειρηματικές προσπάθειες.

Τελικά, η αναφορά της διγλωσσίας ή της πολυγλωσσίας σας στο βιογραφικό σας επισημαίνει την αξία σας ως ένα ευέλικτο και πολύτιμο άτομο στον σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο.

Δημιουργήστε ένα επαγγελματικό βιογραφικό

Μαθήματα και εξετάσεις ξένων γλωσσών στην Ελλάδα

Μερικές κοινά αποδεκτές εξετάσεις περιλαμβάνουν:

  • Οι εξετάσεις Cambridge English, όπως οι εξετάσεις Cambridge English: First (FCE), Advanced (CAE) και Proficiency (CPE), είναι ευρέως αναγνωρισμένες για την αξιολόγηση της επάρκειας της αγγλικής γλώσσας.
  • Το International English Language Testing System (IELTS) είναι μια δημοφιλής εξέταση που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της επάρκειας της αγγλικής γλώσσας για σκοπούς σπουδών, εργασίας ή μετανάστευσης.
  • Το Test of English as a Foreign Language (TOEFL) είναι μια εξέταση κοινά αποδεκτή από εκπαιδευτικά ιδρύματα και εργοδότες για τη μέτρηση της επάρκειας της αγγλικής γλώσσας για ομιλητές που δεν έχουν τα αγγλικά ως μητρική γλώσσα.
  • Το Trinity College προσφέρει μια σειρά από γλωσσικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των Integrated Skills in English (ISE) και Graded Examinations in Spoken English (GESE), οι οποίες είναι αναγνωρισμένες στην Ελλάδα.
  • Οι εξετάσεις European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages (ECL) γίνονται δεκτές για την αξιολόγηση της γλωσσικής επάρκειας σε ευρωπαϊκές γλώσσες, όπως τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά και τα ιταλικά.

Βασικά συμπεράσματα

Σε τελική ανάλυση, ένα βιογραφικό πρέπει να είναι συνοπτικό, επίκαιρο και ειλικρινές. Συμπεριλάβετε πληροφορίες που είναι απαραίτητες ή έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το βιογραφικό σας μοναδικό. Κατά την καταχώριση των γλωσσικών δεξιοτήτων, χρησιμοποιήστε στρατηγικές που υπογραμμίζουν την ικανότητά σας, αλλά βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να υποστηρίξετε με σιγουριά τους ισχυρισμούς σας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.

Ακολουθούν ορισμένες επιπλέον οδηγίες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη όταν προσθέτετε τις γλωσσικές δεξιότητες στο βιογραφικό σας:

  • Να είστε ειλικρινείς σχετικά με το επίπεδο επάρκειάς σας. Η ειλικρίνεια σχετικά με τη γλωσσική σας επάρκεια σε ένα βιογραφικό εμπνέει εμπιστοσύνη, διασφαλίζει την ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας, διευκολύνει την αποτελεσματική επικοινωνία, προάγει την επαγγελματική σας φήμη και παρέχει ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη.
  • Η προσθήκη γλωσσών ή άλλων προαιρετικών ενοτήτων στο βιογραφικό θα πρέπει να καταλαμβάνει όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο. Εναλλακτικά, αναφέρετέ τα σε μια συνοδευτική επιστολή ή στην ίδια τη φόρμα αίτησης.
  • Δημιουργήστε μια ξεχωριστή ενότητα στο βιογραφικό και κρατήστε τη σύντομη.
  • Σας συμβουλεύουμε να συμπεριλάβετε τη μητρική σας γλώσσα, κυρίως εάν κάνετε αίτηση σε μια διεθνή εταιρεία ή σε μια θέση εταιρείας στο εξωτερικό.
  • Αποφύγετε την ανάμειξη διαφορετικών γλωσσικών πλαισίων, καθώς μπορεί να μπερδέψει τον υπεύθυνο προσλήψεων και να υπονομεύσει τις πιθανότητές σας να βρείτε δουλειά.

Σχετικά άρθρα

Περισσότεροι από 112.872 χρήστες έχουν δημιουργήσει ήδη το βιογραφικό τους

Με το CV maker, μπορείτε γρήγορα και εύκολα να δημιουργήσετε ένα διακριτικό και επαγγελματικό βιογραφικό μέσα σε 15 λεπτά.

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας

Θα έχετε 65% περισσότερες πιθανότητες να βρείτε εργασία