Χόμπι και ενδιαφέροντα στο βιογραφικό: Πρέπει να τα αναφέρετε ή όχι;

Το τμήμα με τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα στο βιογραφικό σας μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι του βιογραφικού σας. Ενώ πολλοί υποψήφιοι τα περιλαμβάνουν στο βιογραφικό τους, υπάρχει μια μικρή παρανόηση σχετικά με το τι πρέπει και τι όχι να αναφέρετε. Τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας θα πρέπει να περιλαμβάνονται μόνο εάν είναι σχετικά με το αντικείμενο. Μπορούν, για παράδειγμα, να σας βοηθήσουν να αναδείξετε ορισμένες δεξιότητες και ικανότητες ή κοινωνικές και ομαδικές δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο, ο υπεύθυνος προσλήψεων μπορεί να σχηματίσει μια εικόνα για το άτομο που είστε στην πραγματική ζωή καθώς και για τα ενδιαφέροντά σας. Συνιστάται να τα συμπεριλάβετε επειδή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεχωρίσετε από τους ανταγωνιστές σας. Παρουσιάζει στον εργοδότη λίγα πράγματα από την προσωπικότητά σας, προσφέροντάς σας έτσι περισσότερες πιθανότητες για μια συνέντευξη για δουλειά.

Πρέπει να αναφέρετε τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα στο βιογραφικό σας;

Πρώτα από όλα, η απάντηση είναι κάπου στη μέση – και ναι και όχι. Από τη θετική πλευρά, η συμπερίληψη των χόμπι στο βιογραφικό σας μπορεί να σας βοηθήσει να:

Παρουσιάσετε την προσωπικότητά σας στον εργοδότη - κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί ένα ακόμη πλεονέκτημα.

Αναδείξτε πολύτιμες δεξιότητες ανάλογα με τον κλάδο που αναζητείτε εργασία.

Ξεχωρίζετε από το πλήθος, ειδικά όταν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός.

Από την άλλη πλευρά, η συμπερίληψη των χόμπι σας θα μπορούσε να έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Εδώ είναι μερικά επιχειρήματα ως προς το γιατί θα πρέπει να τα παραλείψετε:

Συχνά δεν σχετίζονται με τη θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση και οι εργοδότες μπορεί να μην ενδιαφέρονται για αυτά.

Αμφιλεγόμενα ή ασυνήθιστα χόμπι μπορεί να καταστρέψουν την αίτησή σας και να σας βγάλουν από τη λίστα προσλήψεων.

Θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν σπατάλη πολύτιμου χώρου στο βιογραφικό σας τον οποίο θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε προσθέτοντας πιο σχετικές πληροφορίες όπως την εκπαίδευση και το ιστορικό της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας.

Είτε επιλέξετε να συμπεριλάβετε χόμπι στο βιογραφικό σας είτε όχι αυτό θα πρέπει να εξαρτάται αποκλειστικά από το επίπεδο της εμπειρίας σας, τη θέση εργασίας στην οποία υποβάλετε αίτηση και τον κλάδο. Παρακάτω έχουμε δημιουργήσει μια ενότητα που θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν πρέπει να συμπεριλάβετε ή όχι το τμήμα με τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα στο βιογραφικό σας.

Δημιουργήστε ένα επαγγελματικό βιογραφικό

Παραδείγματα καταστάσεων όπου τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα προσθέτουν λίγη αξία

Ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες, υπάρχουν φορές όπου η συμπερίληψη των χόμπι σας δεν επηρεάζει το βιογραφικό σας. Για παράδειγμα, οι παρακάτω υποψήφιοι δεν έχουν κανένα λόγο να συμπεριλάβουν χόμπι στο βιογραφικό τους.

Υποψήφιοι με πολυετή επαγγελματική εργασιακή εμπειρία

Ας εξετάσουμε ένα παράδειγμα στο οποίο έχετε 5-10 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση έργων πληροφορικής. Εάν επιθυμούσατε να στείλετε αίτηση για εργασία στον ίδιο τομέα, για ποιον λόγο θα έπρεπε να συμπεριλάβετε τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας; Ίσως να ήταν καλύτερο να προσθέσετε περισσότερες εξειδικευμένες πληροφορίες στο βιογραφικό σας και να επικεντρωθείτε στα επιτεύγματα και τα κατορθώματά σας. Τα χρόνια εμπειρίας σάς κάνουν να ξεχωρίζετε ξεκάθαρα από το πλήθος.

Όταν έχετε κοινά ενδιαφέροντα

Οτιδήποτε επιλέξετε να προσθέσετε στο βιογραφικό σας θα πρέπει να προσθέτει αξία σε αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με την πεζοπορία, την παρακολούθηση ταινιών ή την κοινωνικοποίηση, αλλά η προσθήκη αυτών των πληροφοριών στο βιογραφικό σας δεν έχει κανένα αντίκτυπο. Υπάρχει επίσης μια πιθανότητα οι περισσότεροι από τους συνεντευξιαζόμενους να έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εσάς. Με άλλα λόγια, δεν έχετε ακούσει για εργοδότες που χρειάζονται άτομα που παρακολουθούν ταινίες ως χόμπι, έτσι δεν είναι;

Πότε πρέπει να προσθέτετε χόμπι και ενδιαφέροντα στο βιογραφικό σας

Τώρα που μάθατε πότε δεν πρέπει να προσθέτετε χόμπι στο βιογραφικό σας, υπάρχουν και ορισμένες άλλες περιπτώσεις όπου το να κάνετε ακριβώς το αντίθετο αποτελεί επιπλέον πλεονέκτημα. Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω παραδείγματα για να καταλάβετε τι εννοούμε.

Υποψήφιοι χωρίς εμπειρία

Τα άτομα που διαθέτουν λίγη ή καθόλου εργασιακή εμπειρία στον τομέα εργασίας στον οποίο υποβάλλουν αίτηση μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες όσον αφορά την παρουσίαση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων τους. Εάν πρέπει για παράδειγμα να δημιουργήσετε ένα βιογραφικό ως σπουδαστής που αναζητάει πρακτική άσκηση, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι έχετε λίγη σχετική εργασιακή εμπειρία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η προσθήκη λεπτομερειών στα χόμπι και στα ενδιαφέροντά σας μπορεί να είναι επωφελής για εσάς. Η συμμετοχή σε αγώνες λεσχών, η κοινοτική εργασία και οι οργανισμοί όπως ο Ερυθρός Σταυρός μπορούν για παράδειγμα να προσφέρουν ευκαιρίες για να αναδείξετε δεξιότητες όπως η ηγεσία και η ομαδική εργασία.

Όταν υποβάλλετε αίτηση για ρόλο διευθυντή χωρίς επαγγελματική εμπειρία στη διαχείριση

Οι εργοδότες συνήθως απαιτούν εμπειρία σε θέματα διοίκησης για τις διευθυντικές θέσεις. Ωστόσο, ένας μάνατζερ πρέπει να ξεκινήσει από κάπου. Επομένως, εάν δεν έχετε εμπειρία στη διοίκηση σε επαγγελματικό περιβάλλον, μπορείτε να αναφέρετε τις ηγετικές ικανότητες που έχετε αποκτήσει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Σκεφτείτε τις ηγετικές ικανότητες που αποκτήσατε ως αρχηγός σε μια ομάδα, ως πρόεδρος ή διευθυντής ενός οργανισμού.

Άτομα με χόμπι που σχετίζονται με την εργασία για την οποία κάνουν αίτηση

Εάν έχετε χόμπι που σχετίζονται άμεσα με τον τομέα εργασίας για τον οποίο κάνετε αίτηση, η προσθήκη τους στο βιογραφικό σας θα αποτελεί ένα ακόμη πλεονέκτημα. Τέτοιου είδους χόμπι συνήθως τραβούν την προσοχή του εργοδότη και είναι πιο πιθανό να σας εξασφαλίσουν μια δουλειά. Για παράδειγμα, αν αναφέρετε την ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών ως ένα από τα χόμπι σας και ότι διατηρείτε έναν προσωπικό ιστότοπο, αυτός θα ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να αναδείξετε τις δεξιότητές σας καθώς και το πάθος σας για τον τομέα.

Άνθρωποι που αλλάζουν καριέρα

Η αίτηση εργασίας για τα άτομα που κάνουν μια αλλαγή καριέρας μπορεί να είναι δύσκολη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα έχετε άμεση εργασιακή εμπειρία για τις θέσεις στις οποίες υποβάλλετε αίτηση με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η εξασφάλιση μιας θέσης

εργασίας. Ωστόσο, εάν έχετε προσωπικά ενδιαφέροντα σχετικά με τον νέο τομέα εργασίας, θα άξιζε τον κόπο να τα αναφέρετε αφού αποδεικνύει τις ικανότητες και το κίνητρό σας για δουλειά. Για παράδειγμα, ένας δικηγόρος που επιθυμεί να ασχοληθεί με την ταξιδιωτική συγγραφή μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα με την εξασφάλιση μιας συνέντευξης εάν συμπεριλάβει μόνο τη νομική του εμπειρία στο βιογραφικό του. Ωστόσο, αν πρόσθετε λίγες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πάθος που έχει για τη συγγραφή και τα ταξίδια, το βιογραφικό του θα ήταν πιο σχετικό με τις αιτήσεις εργασίας του, επομένως θα λάμβανε απαντήσεις από τους εργοδότες.

Δημιουργήστε ένα επαγγελματικό βιογραφικό

Πλεονεκτήματα από τη συμπερίληψη των ενδιαφερόντων και των χόμπι σας

Οι εργοδότες προσλαμβάνουν άτομα για να δουλέψουν για αυτούς - με άλλα λόγια, επενδύουν σε ανθρώπους. Σε αυτήν την περίπτωση, αναζητούν πάντα στοιχεία στις συνοδευτικές επιστολές των υποψηφίων για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους. Αυτά τα τρία πράγματα είναι που τους βοηθούν να αποφασίσουν αν είστε κατάλληλοι ή όχι για τη θέση εργασίας. Μερικά από τα πλεονεκτήματα της συμπερίληψης των χόμπι σας στο βιογραφικό σας είναι ότι:

Βοηθούν τους εργοδότες να σχηματίσουν ολοκληρωμένη εικόνα για εσάς.

Μερικά από τα χόμπι βοηθούν τον εργοδότη να καταλάβει το είδος ατόμου που είστε εκτός γραφείου.

Μπορεί να αποτελέσει ένα εύκολο, προσιτό θέμα για κουβέντα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για δουλειά πριν «προχωρήσετε στο ζουμί».

Τα χόμπι που περιλαμβάνουν εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως αθλήματα, δείχνουν ότι είστε ψυχικά και σωματικά υγιείς.

Η συμμετοχή σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και σε εθελοντική εργασία υποδηλώνει εξαιρετικές διαδραστικές δεξιότητες.

Τα χόμπι που θα αποφασίσετε να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας αποκαλύπτουν πολλές πληροφορίες για εσάς. Βεβαιωθείτε ότι σχετίζονται με τον τομέα εργασίας για τον οποίο κάνετε αίτηση. Αν μπορείτε να τα υποστηρίξετε παρέχοντας συνοδευτικά έγγραφα, αυτό θα θεωρηθεί επιπλέον πλεονέκτημα. Εάν θέλετε να κατανοήσετε καλύτερα πώς λειτουργούν τα ενδιαφέροντα στο βιογραφικό σας για εσάς, ρίξτε μια ματιά και στα διάφορα παραδείγματα βιογραφικών που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν.

Σε ποιο σημείο πρέπει να αναφέρετε τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι;

Το τμήμα με τα χόμπι είναι προαιρετική. Αν το τοποθετήσετε στο επάνω μέρος του βιογραφικού σας, μπορεί να δώσετε τη λανθασμένη εντύπωση ότι δεν ξέρετε να δίνετε προτεραιότητα στα πράγματα. Επίσης, τα χόμπι δεν έχουν μεγαλύτερη επίδραση από την εργασιακή εμπειρία και τα προσόντα σας στην απόφαση του εργοδότη να σας προσλάβει. Αυτό το τμήμα πρέπει να είναι σύντομο και να καταλαμβάνει τον λιγότερο χώρο. Ωστόσο, υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις όπου τα χόμπι είναι πιο σημαντικά από την εργασιακή εμπειρία. Για παράδειγμα, εάν αποφοιτήσατε μόλις από το πανεπιστήμιο και κάνετε αίτηση για μια θέση προπονητή ποδοσφαίρου στο γυμνάσιο, ίσως να θέλετε να αναφέρετε ένα πρωτάθλημα που κερδίσατε πρόσφατα ή με το οποίο ασχοληθήκατε.

Σχετικά άρθρα

Περισσότεροι από 112.872 χρήστες έχουν δημιουργήσει ήδη το βιογραφικό τους

Με το CV maker, μπορείτε γρήγορα και εύκολα να δημιουργήσετε ένα διακριτικό και επαγγελματικό βιογραφικό μέσα σε 15 λεπτά.

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας

Θα έχετε 65% περισσότερες πιθανότητες να βρείτε εργασία