Πώς να Προσθέσετε Εργασιακή Εμπειρία σε Ένα Βιογραφικό (Συμβουλές και Παραδείγματα)

Όσον αφορά την εργασιακή εμπειρία στο βιογραφικό, καταλαβαίνουμε ότι ορισμένα άτομα έχουν περισσότερη εμπειρία από κάποια άλλα και άλλα μπορεί να ξεκινούν μόλις την καριέρα τους. Ωστόσο, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει, ανεξάρτητα από το επίπεδο της εργασιακής εμπειρίας σας, στο πώς να παρουσιάσετε τα καθημερινά σας καθήκοντα, συγκεκριμένα εργασιακά επιτεύγματα και την πρόσθετη εμπειρία σε ένα βιογραφικό. Θυμηθείτε ότι αυτή η ενότητα, όπως και άλλες, περιέχει πολλούς όρους, όπως η εμπειρία σταδιοδρομίας, σημαντικές εμπειρίες ή η προϋπηρεσία.

Εκτός από την προσαρμογή του βιογραφικού σας στους επαγγελματικούς σας στόχους, υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν προσθέτετε εργασιακή εμπειρία σε ένα βιογραφικό. Πρώτον, εάν ολοκληρώσατε εθελοντική εμπειρία, πρακτική άσκηση ή άλλες βραχυπρόθεσμες εμπειρίες, τοποθετήστε τες σε μια ενότητα πρόσθετης εμπειρίας. Δεύτερον, η εργασιακή εμπειρία πρέπει να παρουσιάζει τα καθήκοντά σας σε σχέση με τα επιτεύγματά σας.

Να είστε προσεκτικοί με τα Συστήματα Παρακολούθησης Αιτούντων (Applicant Tracking Systems), ένα λογισμικό που χρησιμοποιείται για τη σάρωση βιογραφικών σύμφωνα με την τοποθεσία, τα χρόνια εμπειρίας, την εκπαίδευση ή τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας. Ακολουθούν βασικές συμβουλές για τη σύνταξη βιογραφικού για το πώς να προσθέσετε επαγγελματική εμπειρία σε ένα βιογραφικό.

Ξεκινήστε με την πιο πρόσφατη ή τρέχουσα εργασιακή σας εμπειρία

Η πλειονότητα των εργοδοτών θέλει να μάθει την πιο πρόσφατη εμπειρία σας, για αυτό σας συμβουλεύουμε να ξεκινήσετε με την τρέχουσα ή την τελευταία εργασία σας και να προχωρήσετε προς τα πίσω.

Εστιάστε στα καθήκοντα που αναφέρονται στη θέση εργασίας και παραλείψτε τυχόν πληροφορίες που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο. Εναλλακτικά, εάν έχετε λίγη έως καθόλου εμπειρία, θα πρέπει να δημιουργήσετε μια σύνοψη των προσόντων ακολουθώντας το βιογραφικό που βασίζεται στις δεξιότητες.

Επιπλέον, ανατρέξτε στο βιογραφικό του πτυχιούχου μας σχετικά με το πώς να δημιουργήσετε ένα εντυπωσιακό βιογραφικό με ακαδημαϊκές δεξιότητες.

Δημιουργήστε ένα επαγγελματικό βιογραφικό

Διατηρήστε το περιεχόμενο σαφές και συνοπτικό

Στόχος σας είναι το βιογραφικό σας να είναι ευανάγνωστο και κατατοπιστικό, για αυτό σας συμβουλεύουμε να μην αναφέρετε την επαγγελματική σας εμπειρία με τη μορφή κουκκίδων, αλλά να χρησιμοποιείτε πλήρεις προτάσεις. Επιλέξτε λέξεις-κλειδιά από τη θέση εργασίας που ταιριάζουν με την επαγγελματική σας εμπειρία και προσαρμόστε τη διατύπωσή σας. Μην κάνετε αντιγραφή-επικόλληση, αλλά ενσωματώστε στρατηγικά σχετικές λέξεις-κλειδιά στην περιγραφή της εργασίας σας ή στα βασικά επιτεύγματα.

Προσαρμόστε την εργασιακή σας εμπειρία στους στόχους της καριέρας σας

Απαριθμήστε τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχετε αποκτήσει οι οποίες είναι σχετικές με τους στόχους της καριέρας σας, διασφαλίζοντας ότι ταιριάζουν με τη θέση εργασίας στην οποία κάνετε αίτηση. Προσθέστε τες με τρόπο που να ξεχωρίζει, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι μπορείτε να υποστηρίξετε με επιχειρήματα τον εαυτό σας σε μια συνέντευξη. Τελικά, ένα προσαρμοσμένο βιογραφικό σάς βοηθά να κερδίσετε την πρώτη σας συνέντευξη, όπου στη συνέχεια θα χρειαστεί να αναλύσετε τα βασικά καθήκοντα και τα επιτεύγματα.

Διαχωρίστε τα καθήκοντα και τα επιτεύγματά σας

Το κλειδί για να δημιουργήσετε μια εξαιρετική περιγραφή στην ενότητα της εργασιακής εμπειρίας είναι να παρουσιάσετε τι κάνατε σε σχέση με αυτό που πετύχατε. Τα καθημερινά σας καθήκοντα πρέπει να αναλύονται σε τέσσερις έως έξι γραμμές και να είναι πάντα πλήρεις προτάσεις. Επιπλέον, θα πρέπει πάντα να ξεκινούν με ένα ισχυρό ρήμα που να υποδηλώνει ενέργεια.

Απαριθμήστε μετρήσιμα επιτεύγματα

Αφού προσθέσετε τα καθημερινά σας καθήκοντα, συνεχίστε με δύο έως τρία βασικά επιτεύγματα σε τη μορφή κουκκίδων. Αυτά τα επιτεύγματα είναι πιο επωφελή όταν είναι μετρήσιμα, παρουσιάζοντας τι κάνατε, πώς και ποιο ήταν το αποτέλεσμα ή ο θετικός αντίκτυπος. Θα πρέπει επίσης να ξεκινούν με ένα ισχυρό ρήμα που να υποδηλώνει ενέργεια όπως «αύξησα», «δημιούργησα», «ανάπτυξα» ή «ξεκίνησα».

Συμπεριλάβετε μόνο έτη

Για λόγους ATS (Συστημάτων Παρακολούθησης Αιτούντων) και για ευκολία στην ανάγνωση, είναι καλύτερο να αναφέρετε μόνο τα έτη. Αυτή είναι επίσης μια ακόμα στρατηγική που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τυχόν κενών στη σταδιοδρομία ή σε βραχυπρόθεσμες εμπειρίες. Εναλλακτικά, σας συμβουλεύουμε να μεταφέρετε τέτοιες εμπειρίες στην ενότητα πρόσθετης εμπειρίας εάν είναι εφικτό. Εάν έχετε πολλούς τίτλους, αναφέρετε μόνο τους πιο πρόσφατους και/ή τους πιο επικρατέστερους τίτλους. Αυτό είναι απαραίτητο για σκοπούς ATS, καθώς οι υπεύθυνοι προσλήψεων ή οι διευθυντές προσλήψεων συνήθως φιλτράρουν με βάση συγκεκριμένους τίτλους θέσεων εργασίας.

Χρησιμοποιήστε εξωτερικούς πόρους για να δημιουργήσετε την τέλεια περιγραφή

Το αρχικό σας ένστικτο μπορεί να είναι να απαριθμήσετε όλη την προϋπηρεσία και τα καθημερινά σας καθήκοντα, αλλά αυτή η επιλογή θα μπορούσε να είναι επιζήμια για την εύρεση της θέσης εργασίας σας των ονείρων σας. Να θυμάστε ότι είναι προτιμότερο ένα βιογραφικό να είναι προσαρμοσμένο στους στόχους της καριέρας σας. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να κάνετε την έρευνά σας για να κατανοήσετε καλύτερα τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας, ώστε να μπορείτε να συμπεριλάβετε σχετικά καθήκοντα. Αυτό, με τη σειρά του, θα δείξει στον υπεύθυνο προσλήψεων ότι έχετε κάνει την έρευνά σας και ότι είστε το κατάλληλο άτομο για τη δουλειά.

Βεβαιωθείτε ότι κάθε περιγραφή είναι γραμμένη με το ίδιο στυλ

Αυτό δεν ισχύει μόνο για την περιγραφή της τελευταίας θέσης εργασίας σας αλλά για ολόκληρο το βιογραφικό σας. Εάν αποφασίσετε να αναφέρετε μόνο τα έτη, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το εφαρμόζετε αυτό σε όλες τις άλλες προηγούμενες θέσεις εργασίες σας. Το ίδιο ισχύει και για το στυλ γραφής - τελικά, είναι ένα επαγγελματικό έγγραφο, επομένως πρέπει να αποφύγετε ορθογραφικά και γραμματικά λάθη. Επίσης, σημειώστε ότι τα καθήκοντα της τρέχουσας θέσης εργασίας πρέπει να γράφονται σε ενεστώτα χρόνο. Ενώ όλες οι προηγούμενες θέσεις εργασίες σας σε παρελθόντα χρόνο.

Παραδείγματα εργασιακής εμπειρίας σε ένα βιογραφικό

Παράδειγμα εργασιακής εμπειρίας Εξυπηρέτησης Πελατών
Υπεύθυνος Ομάδας Εξυπηρέτησης Πελατών | iDigital, Αθήνα, 2016 - Σήμερα

Καθοδηγούσα, παρακινούσα και διαχειριζόμουν μια ομάδα 15 εκπροσώπων εξυπηρέτησης πελατών για την παροχή αποτελεσματικής βραχυπρόθεσμης ασφαλιστικής βοήθειας σε επιχειρηματικούς πελάτες. Παρακολουθούσα καθημερινά την απόδοση της ομάδας και δημιουργούσα ημερήσιες, εβδομαδιαίες και μηνιαίες αναφορές για τα ανώτερα στελέχη. Συνεργαζόμουν με εσωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη για την αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων και την παρακολούθηση συνεδριών στρατηγικής για τη χάραξη της προόδου και του εταιρικού οράματος.

  • Παρείχα ομαδική εκπαίδευση που ενίσχυσε το ηθικό της ομάδας και βελτίωσε τους βαθμούς ικανοποίησης των πελατών κατά 70%.
  • Μείωσα τα ανεπίλυτα ερωτήματα με την έναρξη καθημερινών ομαδικών συζητήσεων.
  • Μου απονεμήθηκε το ετήσιο Βραβείο Αριστείας Εξυπηρέτησης Πελατών της Greenfield το 2019 και το 2020.

Παράδειγμα εργασιακής εμπειρίας Προγραμματιστή Λογισμικού

Android Developer, MSC Group, Πάτραι, 2015 - Σήμερα

Υποστήριξα ανώτερους προγραμματιστές λογισμικού σε διάφορα στάδια του κύκλου ζωής ανάπτυξης λογισμικού, από τη συλλογή των απαιτήσεων και των επεκτάσεων έως τη δημιουργία μιας εφαρμογής Android. Πραγματοποίησα δοκιμές για να διασφαλιστεί η ακριβής και έγκαιρη ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας Java, Android Studio, MySQL και Restful API. Συνεργάστηκα με διαλειτουργικές ομάδες για τη δημιουργία αναφορών και βοήθησα με τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό και τη διάταξη των εφαρμογών σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εταιρείας/πελάτη.

  • Ανάπτυξα από κοινού ένα προσαρμοσμένο API με χρήση plugin για YouTube και δημιουργία βίντεο.
  • Δημιούργησα συνδέσμους Git-hub και σύνδεσα μέλη ομάδας/πελάτες ενώ διαχειριζόμουν όλη την επικοινωνία.

Τι είναι η πρόσθετη εμπειρία σε ένα βιογραφικό και πώς μπορώ να τη συμπεριλάβω;

Όλα όσα περιλαμβάνετε στο βιογραφικό σας πρέπει να είναι σχετικά με τη θέση εργασίας στην οποία κάνετε αίτηση. Ας υποθέσουμε ότι έχετε προϋπηρεσία σε άλλες θέσεις εργασίας ή έχετε εργασιακή εμπειρία σε βραχυπρόθεσμες θέσεις, όπως η πρακτική άσκηση ή ο εθελοντισμός. Σε αυτήν την περίπτωση, σας συμβουλεύουμε να τις συμπεριλάβετε σε μια νέα ενότητα που ονομάζεται «Πρόσθετη εμπειρία», κατά προτίμηση χωρίς τις ημερομηνίες.

Ένα βιογραφικό δεν πρέπει να είναι περισσότερο από δύο σελίδες και ένας τρόπος για να το διασφαλίσετε αυτό είναι να συμπεριλάβετε στρατηγικά μόνο τη σχετική και την πρόσφατη εργασιακή εμπειρία και να μεταφέρετε όλη την υπόλοιπη προϋπηρεσία στην ενότητα πρόσθετης εμπειρίας. Με αυτόν τον τρόπο, δεν παραλείπετε εντελώς τις πληροφορίες και μπορείτε να παρουσιάσετε τους ρόλους που είχατε στο παρελθόν ή μερικά βασικά επιτεύγματα από προηγούμενες θέσεις εργασίας. Έτσι, θα έχετε ακόμα μερικά σημεία να συζητήσετε στη συνέντευξη, αλλά μην αναφέρετε κάτι εάν οι πληροφορίες είναι ξεπερασμένες ή μη σχετικές

Παράδειγμα πρόσθετης εμπειρίας Μηχανολόγου Μηχανικού
Πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός | Σχεδιαστική Κ.Ι., Ιωάννινα

  • Βοηθούσα τον Ανώτερο Μηχανολόγο Μηχανικό στον σχεδιασμό και τη μοντελοποίηση ενός τμήματος του δικτύου ζεστού και κρύου νερού για ένα διεπιστημονικό έργο μεγάλης κλίμακας.
  • Έλαβα θετική αναγνώριση για καλά σχεδιασμένα σχέδια στο AutoCAD και επιλέχθηκα για την παρουσίαση στους πελάτες.

Παράδειγμα πρόσθετης εμπειρίας Διευθυντή Πωλήσεων
Βοηθός Πωλήσεων | Ανάπτυξη Ι.Κ.Ε., Ιωάννινα, Ελλάδα

  • Έλαβα το βραβείο «Above & Beyond Award» για την αναθεώρηση της εκπαίδευσης των πωλήσεων, την αύξηση της αποτελεσματικότητας στη μετάδοση της εκπαίδευσης σε νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους.
  • Εξοικονόμησα περίπου 50.000 ευρώ ετησίως με τον εντοπισμό και την αναφορά μιας σειράς προϊόντων απομίμησης που παραδόθηκαν από έναν νέο προμηθευτή.

Παράδειγμα πρόσθετης εμπειρίας Επιστήμονα Δεδομένων

Ειδικευόμενος Επιστήμονας Δεδομένων | VMware, Ελλάδα

Ειδικευόμενος Μηχανικής Λογισμικού Full Stack | Microsoft, Ελλάδα

Δημιουργήστε ένα επαγγελματικό βιογραφικό

Βασικά σημεία

Η εργασιακή σας εμπειρία παίζει καθοριστικό ρόλο στην εύρεση εργασίας και ο τρόπος που την παρουσιάζετε μπορεί να είναι αυτό που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε από άλλους υποψηφίους. Στη σημερινή αγορά εργασίας, οι απαντήσεις ελέγχονται αρχικά από το λογισμικό ATS, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Έτσι, το βιογραφικό σας δεν πρέπει να είναι μια μακροσκελής «ιστορία» - πρέπει να είναι ένα συνοπτικό και επαγγελματικό έγγραφο που να αναδεικνύει την εμπειρία σας.

Σας συμβουλεύουμε να ξεκινάτε πάντα ραφινάροντας την εργασιακή σας εμπειρία πριν συντάξετε το βιογραφικό σας. Αξιολογήστε τους στόχους της καριέρας σας, κάντε έρευνα στο αντικείμενο και προσπαθήστε να κατανοήσετε τις απαιτήσεις που έχει ένας συγκεκριμένος ρόλος ή θέση εργασίας. Μόλις αποκτήσετε περισσότερες πληροφορίες και σχηματίσετε μια καλύτερη εικόνα για αυτό, θα έχετε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το τι να αναφέρετε και το πώς να προσθέσετε την εργασιακή σας εμπειρία.
Επιπλέον συμβουλές για το πώς να συμπεριλάβετε την εργασιακή εμπειρία σε ένα βιογραφικό:

  • Απαριθμήστε όλες τις προηγούμενες θέσεις εργασίας και τα σχετικά καθήκοντα, έργα ή βασικά επιτεύγματα και, στη συνέχεια, συγκρίνετέ τα με τη θέση εργασίας στην οποία κάνετε αίτηση.
  • Συμπεριλάβετε ό,τι έχει σημασία και παραλείψτε όλα τα υπόλοιπα.
  • Ξεκινήστε με την πιο σχετική προϋπηρεσία και τα πιο σχετικά καθήκοντα για να περιγράψετε την εργασιακή σας εμπειρία.
  • Περιγράψτε συνοπτικά κάθε καθήκον, εστιάζοντας σε καθήκοντα που σχετίζονται με τους επαγγελματικούς σας στόχους.
  • Απαριθμήστε τις δεξιότητες και τις ικανότητες που χρησιμοποιήσατε και αποκτήσατε σε κάθε θέση, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μεταβιβάσιμες δεξιότητες.
  • Συμπεριλάβετε μετρήσιμα επιτεύγματα - μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι τα καθήκοντα μπορούν να μετατραπούν ή να αναδιατυπωθούν ως επιτεύγματα.
  • Συμπεριλάβετε μαθήματα κατάρτισης στην εργασία ακόμα και αν δεν υπήρχε πιστοποίηση, καθώς αυτά μπορούν να ληφθούν υπόψη ως επιτεύγματα.

Σχετικά άρθρα

Περισσότεροι από 112.872 χρήστες έχουν δημιουργήσει ήδη το βιογραφικό τους

Με το CV maker, μπορείτε γρήγορα και εύκολα να δημιουργήσετε ένα διακριτικό και επαγγελματικό βιογραφικό μέσα σε 15 λεπτά.

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας

Θα έχετε 65% περισσότερες πιθανότητες να βρείτε εργασία