Θέλετε να μάθετε πώς να συντάξετε ένα απλό, βασικό βιογραφικό;

Συμβουλές για να δημιουργήσετε ένα απλό βιογραφικό γρήγορα και εύκολα!

Έχετε αποφοιτήσει πρόσφατα και αναζητείτε την πρώτη σας εργασία; Κυνηγάτε ενδεχομένως μια καλύτερη ζωή; Εάν ανήκετε σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις, χρειάζεστε ένα εντυπωσιακό βιογραφικό για να σας κάνει να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους αιτούντες εργασίας. Η σύνταξη ενός βιογραφικού δεν είναι εύκολη υπόθεση: εκείνες οι δύο σελίδες θα καθορίσουν εάν θα σας καλέσουν για συνέντευξη. Επομένως, υπάρχει μεγάλη πίεση να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους υποψήφιους. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να σκεφτείτε μόνοι σας πώς να βελτιώσετε το βιογραφικό σας. Παρακάτω υπάρχει ένας οδηγός με λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα πρέπει να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας, τι πρέπει να παραλείψετε και τι περιμένουν οι εργοδότες από εσάς:

Ποια Είναι Τα Απαραίτητα Τμήματα Που Πρέπει Να Έχετε Στο Βιογραφικό Σας;

Το βιογραφικό σας πρέπει να περιέχει τα ακόλουθα τμήματα για να προσφέρει επαρκείς πληροφορίες στον υπεύθυνο προσλήψεων:

1. Προσωπικά Στοιχεία

Ενώ είναι σχεδόν αυτονόητο να συμπεριλάβετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας, θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι μερικοί άνθρωποι ξεχνούν να συμπεριλάβουν ορισμένα από τα στοιχεία τους. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε το ονοματεπώνυμό σας, τον επαγγελματικό σας τίτλο, την προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου. Άλλες προαιρετικές πληροφορίες που μπορείτε να προσθέσετε είναι το προφίλ σας στο LinkedIn και μια επαγγελματική ιστοσελίδα. Ωστόσο, δεν πρέπει να αναφέρετε τα ακόλουθα:

  • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εργασίας και τυχόν τρέχουσες επαγγελματικές επαφές.
  • Μη σχετικές διευθύνσεις URL μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  • Φωτογραφίες

Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας ακούγεται επαγγελματική και δεν αποτελείται από κάποιο φανταχτερό ή αστείο όνομα. Ενώ θα πρέπει να συμπεριλάβετε έναν αριθμό τηλεφώνου, το μήνυμα του αυτόματου τηλεφωνητή σας θα πρέπει να ακούγεται επαγγελματικό επίσης.

Δημιουργήστε ένα επαγγελματικό βιογραφικό

2. Προσωπική Δήλωση

Το προσωπικό προφίλ αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του βιογραφικού και λόγω της αξιοσημείωτης θέσης του ο υπεύθυνος προσλήψεων θα το προσέξει πρώτο. Ο στόχος σας όταν συντάσσετε μια περίληψη είναι να προσφέρετε μια συνοπτική παρουσίαση του εαυτού σας. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά σας; Τι αξία μπορείτε να προσθέσετε στον οργανισμό; Είναι μια σύντομη παράγραφος με δύο ή τρεις προτάσεις, αλλά οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να πείσουν τον υπεύθυνο προσλήψεων ότι το βιογραφικό σας είναι άξιο ανάγνωσης. Ορίστε τι πρέπει να συμπεριλάβετε:

  • Ποιοι είστε.
  • Τα επιτεύγματά σας.
  • Δύο ή τρεις δεξιότητες.
  • Ποιο είναι το όραμά σας και τι σκοπεύετε να κάνετε για τη νέα εταιρεία.
  • Χρησιμοποιήστε λέξεις δράσης για να ακούγετε ενεργητικό και ισχυρό.

Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγετε να γράψετε μια μακροσκελή παράγραφο που να εξηγεί για ποιον λόγο θέλετε τη δουλειά. Μην αναφέρετε καμία άσχετη πληροφορία.

3. Εργασιακή Εμπειρία

Η σχετική εργασιακή εμπειρία σας θα πρέπει να αποτελεί το κεντρικό σημείο του βιογραφικού σας και εκεί θα πρέπει να απαριθμήσετε τις προηγούμενες εργασίες σας με αντίστροφη χρονολογική σειρά. Δημιουργήσετε αυτό το τμήμα με την παρακάτω σειρά:

  • Επίσημος Τίτλος Εργασίας: Κάθε καταχώριση θα πρέπει να ξεκινά με τον επίσημο τίτλο της θέσης εργασίας χρησιμοποιώντας έντονα γράμματα. Οι επαγγελματικοί τίτλοι εργασίας υπογραμμίζουν την πρόοδο της καριέρας σας.
  • Εταιρία και Τοποθεσία: Προσθέστε το όνομα της εταιρείας και την πόλη όπου εργαστήκατε.
  • Διάρκεια Απασχόλησης: Συμπεριλάβετε την περίοδο που εργαστήκατε στην εταιρεία αναφέροντας τον μήνα και το έτος που ξεκινήσατε και την ημερομηνία που φύγατε.
  • Καθήκοντα και Ευθύνη: Δημιουργήστε μια περίληψη με τις ευθύνες και τα καθήκοντά σας για κάθε θέση εργασίας. Ωστόσο, θα πρέπει να σχετίζονται με τη θέση εργασίας που αναζητείτε.
  • Επιτεύγματα: Τα επιτεύγματα υπογραμμίζουν πόσο καλά κάνατε τη δουλειά σας. Εδώ μπορείτε να προσθέστε μια λίστα με στατιστικά και δεδομένα που αποδεικνύουν τα επιτεύγματά σας. Αξιοποιήστε αυτό το τμήμα για να πείσετε τους εργοδότες ότι μπορείτε να προσθέσετε αξία στην εταιρεία τους.

Θα πρέπει να συμπεριλάβετε πληροφορίες από την εργασιακή σας εμπειρία για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 15 ετών. Εάν έχετε εργαστεί για περισσότερα από 15 χρόνια, παραλείψτε τις βραχυπρόθεσμες εργασίες και την πρακτική άσκηση. Εάν έχετε ελάχιστη εργασιακή εμπειρία, μπορείτε να συμπεριλάβετε την πρακτική σας άσκηση και τυχόν εθελοντική εργασία.

4. Εκπαιδευτικό Υπόβαθρο

Οι πληροφορίες που πρέπει να συμπεριλάβετε σε αυτό το τμήμα εξαρτώνται από την εργασιακή σας εμπειρία. Για παράδειγμα, εάν έχετε περισσότερα από δύο χρόνια εμπειρίας, καλό είναι να συμπεριλάβετε μόνο πτυχία μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αναφέροντας την ημερομηνία αποφοίτησης, το όνομα του ιδρύματος και το πτυχίο σας. Εάν έχετε αποκτήσει μόλις το πτυχίο σας, αναφέρετε τις διακρίσεις σας, τον τίτλο της διατριβής, τα μαθήματα που σχετίζονται με την εργασία, τα καλύτερα επιτεύγματα και τις εξωσχολικές ακαδημαϊκές δραστηριότητές σας. Οι ημερομηνίες είναι κατάλληλες για τους αρχάριους υποψήφιους, αλλά εάν έχετε πάνω από δέκα χρόνια εργασιακής εμπειρίας, μπορείτε να παραλείψετε τις ημερομηνίες.

5. Δεξιότητες

Θα πρέπει να προσθέσετε τουλάχιστον πέντε δεξιότητες που σχετίζονται με τη θέση εργασίας που αναζητείτε. Οι τεχνικές δεξιότητες είναι οι δεξιότητες που σχετίζονται με την εργασία, όπως η ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών, οι δεξιότητες πληροφορικής και τα στατιστικά μοντέλα. Οι προσωπικές σας δεξιότητες μπορούν να περιλαμβάνουν την αποτελεσματική επικοινωνία, την επίλυση προβλημάτων, τη λήψη αποφάσεων και την κριτική σκέψη. Θα πρέπει να αναφέρετε το επίπεδο της γλωσσικής σας επάρκειας και ίσως να εξηγήσετε εν συντομία πώς έχετε αξιοποιήσει αυτές τις ικανότητες στο παρελθόν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παραμείνετε σχετικοί. Επομένως, θα πρέπει να αντιστοιχίσετε τα προσόντα της αγγελίας εργασίας με τις δεξιότητες που κατέχετε και να συμπεριλάβετε σχετικές λέξεις-κλειδιά.

Ποια Τμήματα Μπορείτε Να Παραλείψετε Σε Ένα Απλό Βιογραφικό;

Τα παρακάτω τμήματα δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά μπορείτε να τα συμπεριλάβετε για να ενισχύσετε το βιογραφικό σας και να κλείσετε μια συνέντευξη για δουλειά:

  • Εθελοντική Εργασία: Προσφέρει εξαιρετική αξία να την προσθέσετε στο βιογραφικό σας και δείχνει επίσης το πάθος και τα ενδιαφέροντα που έχετε πέρα από την καριέρα σας.
  • Γλώσσες: Εάν έχετε πολλαπλές γλωσσικές ικανότητες, μπορείτε να τις αναφέρετε εφόσον σχετίζονται με την εργασία που αναζητείτε. Ωστόσο, το επίπεδο της επάρκειάς σας θα πρέπει να είναι μεσαίο και πάνω.
  • Βραβεία και Τιμητικές Διακρίσεις: Προσθέστε σχετικά βραβεία που έχετε λάβει στο επάγγελμά σας και θα κλείσετε εύκολα μια συνέντευξη για δουλειά.
  • Χόμπι και Ενδιαφέροντα: Μπορείτε να αναφέρετε τα χόμπι και τις δραστηριότητες που ασχολείστε στον ελεύθερο σας χρόνο. Ωστόσο, μην πείτε ψέματα και μην αναφέρετε γενικά χόμπι, όπως το να παρακολουθείτε ταινίες ή να ακούτε μουσική.
  • Συνέδρια: Εάν έχετε παρακολουθήσει στο παρελθόν σημαντικές εκδηλώσεις και συνέδρια που σχετίζονται με τον κλάδο σας, θα πρέπει να τα επισημάνετε.

Δημιουργήστε ένα επαγγελματικό βιογραφικό

Τι Πρέπει Να Παραλείψετε Στο Βιογραφικό Σας;

Τα ακόλουθα σπαταλούν χρόνο και χώρο από το βιογραφικό σας:

Συστάσεις

Όταν κάνετε αίτηση, θα θέλετε να βάλετε το πόδι σας στην πόρτα, πράγμα που σημαίνει ότι οι συστάσεις δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό. Ωστόσο, ο υπεύθυνος προσλήψεων μπορεί να σας ζητήσει να συμπεριλάβετε συστάσεις. Επομένως, μπορείτε να αγνοήσετε αυτό το τμήμα ή να προσθέσετε μια πρόταση που να δηλώνει ότι είστε διατεθειμένοι να παρέχετε συστάσεις κατόπιν αιτήματος.

Διαγράμματα και Γραφήματα

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν φανταχτερούς πίνακες για να παρουσιάσουν τα επίπεδα ικανοτήτων τους στις δεξιότητες ή τις γλώσσες. Ωστόσο, αυτά δεν προσθέτουν καμία αξία. Επομένως, αντί για γραφήματα, μπορείτε να αναφέρετε αριθμούς και σχετικά στατιστικά στοιχεία.

Φωτογραφίες

Οι εικόνες δεν προσθέτουν αξία στο βιογραφικό σας, εκτός και αν κάνετε αίτηση για μια θέση μοντέλου. Επομένως, αποφύγετε τις φωτογραφίες και εστιάστε στην αναφορά των δεξιοτήτων σας.

Ψέματα

Η ειλικρίνεια θα σας βοηθήσει να αποφύγετε άβολες και αμήχανες καταστάσεις κατά τη διαδικασία της πρόσληψης. Μην αναφέρετε ψευδείς πληροφορίες στο βιογραφικό σας. Εάν ο υπεύθυνος προσλήψεων είναι επιμελής, θα μπορούσε να διασταυρώσει τις πληροφορίες σας. Επίσης, δεν πρέπει να κρύβετε τα κενά που υπάρχουν στο βιογραφικό σας. Οποιαδήποτε κενά στη σταδιοδρομία σας θα πρέπει να εξηγούνται καλά. Μπορείτε να αναφέρετε δεξιότητες που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια αυτών των διαστημάτων.

Πώς Είναι Ένα Καλό Και Απλό Βιογραφικό;

Εάν χρησιμοποιείτε τη μορφή με την αντίστροφη χρονολογική σειρά, η σειρά θα εξαρτηθεί από την εργασιακή σας εμπειρία. Ένα κανονικό βιογραφικό σημείωμα ακολουθεί την ακόλουθη σειρά:

  1. Προσωπικά Στοιχεία
  2. Προσωπική Δήλωση
  3. Εργασιακή Εμπειρία
  4. Εκπαίδευση
  5. Δεξιότητες
  6. Επιπλέον Τμήματα

Εάν έχετε μόλις αποφοιτήσει, το εκπαιδευτικό σας υπόβαθρο θα πρέπει να προστίθεται μετά την προσωπική σας δήλωση. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα βιογραφικό που να βασίζεται στις δεξιότητες για να επισημάνετε τα χαρακτηριστικά που σας κάνουν να ταιριάζετε απόλυτα με την θέση εργασίας.

Τι Να Κάνετε Αν Έχετε Λίγη Ή Καθόλου Εμπειρία

Η εύρεση εργασίας με λίγη εργασιακή εμπειρία είναι μια δύσκολη μάχη, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να σας εμποδίσει. Ακολουθούν μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να κλείσετε συνεντεύξεις:

Μεγιστοποιήστε Τη Δήλωσή Σας

Χρησιμοποιήστε τη σύνοψη του βιογραφικού για να παρουσιάσετε τον λόγο για τον οποίο είστε οι ιδανικοί υποψήφιοι για τη δουλειά. Μιλήστε για τις ικανότητές σας και αναδείξτε την προσωπικότητά σας. Μην αφηγηθείτε ολόκληρες ιστορίες αλλά συνοπτικές πληροφορίες.

Επισημάνετε Τις Δεξιότητές Σας

Ακόμα και αν δεν διαθέτετε καθόλου εργασιακή εμπειρία, οι μεταβιβάσιμες δεξιότητες που έχετε αποκτήσει από τα πανεπιστημιακά και τα εθελοντικά προγράμματα είναι πολύτιμες. Μερικά από τα χαρακτηριστικά που έχετε αποκτήσει μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορους τομείς και ο υπεύθυνος προσλήψεων μπορεί να σας λάβει υπόψη για τη θέση εργασίας.

Επιλέξτε Προσεκτικά Τις Λέξεις-Κλειδιά

Εάν ο υπεύθυνος προσλήψεων χρησιμοποιεί λογισμικό φιλτραρίσματος, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σχετικές λέξεις-κλειδιά στο βιογραφικό σας για να διασφαλίσετε ότι θα περάσετε τον αρχικό έλεγχο. Οι σχετικές λέξεις-κλειδιά θα δώσουν στο βιογραφικό σας την ευκαιρία να τραβήξει την προσοχή του υπεύθυνου προσλήψεων.

Η δημιουργία ενός συνοπτικού βιογραφικού είναι απαραίτητη για να κλείσετε μια συνέντευξη για μια θέση εργασίας. Με τον παραπάνω οδηγό, θα είναι εύκολο να κάνετε εντυπωσιακό το βιογραφικό σας.

Δημιουργήστε ένα επαγγελματικό βιογραφικό

Σχετικά άρθρα

Περισσότεροι από 112.872 χρήστες έχουν δημιουργήσει ήδη το βιογραφικό τους

Με το CV maker, μπορείτε γρήγορα και εύκολα να δημιουργήσετε ένα διακριτικό και επαγγελματικό βιογραφικό μέσα σε 15 λεπτά.

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας

Θα έχετε 65% περισσότερες πιθανότητες να βρείτε εργασία