Δημιουργώντας ένα Βιογραφικό στα Αγγλικά - oρίστε πως το κάνετε!
Με την εξελισσόμενη παγκοσμιοποίηση, οι εταιρείες προσανατολίζονται ολοένα και περισσότερο σε διεθνές επίπεδο. Τα Αγγλικά είναι η γλώσσα εργασίας για πολλές από αυτές τις εταιρείες. Εάν πρόκειται να υποβάλετε αίτηση για εργασία σε μια τέτοια εταιρεία, αναμένεται να προσκομίσετε ένα βιογραφικό χωρίς λάθη στα Αγγλικά. Αυτό θα πρέπει να αποδεικνύει ότι μπορείτε να χειριστείτε το επίπεδο των Αγγλικών που απαιτείται στη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι, πέρα από το βιογραφικό σας στα Ελληνικά, πρέπει να δημιουργήσετε και μια Αγγλική μεταφρασμένη εκδοχή του. Θα σας βοηθήσουμε με αυτό σε αυτό το ιστολόγιο προσφέροντας δωρεάν συμβουλές, κόλπα και συνήθεις μεταφράσεις!
Η συντομογραφία CV προέρχεται από τη λατινική λέξη "Curriculum Vitae". Έτσι, η συντομογραφία CV χρησιμοποιείται και στην Αγγλική γλώσσα. Παρεμπιπτόντως, στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιείται συχνότερα ο όρος "resume", ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο προτιμούν το "CV".
Δείγμα Βιογραφικού - Αγγλικά
Κατεβάστε αυτό το δείγμα - Αγγλικό βιογραφικό
Διαφορές και σημεία που πρέπει να προσέξετε στο Αγγλικό Βιογραφικό
Υπάρχει μια σειρά από εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ των Αγγλικών βιογραφικών και των Ελληνικών παραλλαγών. Είναι καλό να λάβετε υπόψη εάν η εταιρεία έχει Ελληνική καταγωγή και επομένως Ελληνική εταιρική κουλτούρα ή εάν η εταιρεία έχει περισσότερο Αμερικανική ή Βρετανική εταιρική κουλτούρα. Κατά την προετοιμασία ενός Αγγλικού βιογραφικού, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα σημεία:
Αναφορά προσωπικών στοιχείων - Ενώ αναφέρετε πολλά προσωπικά στοιχεία σε ένα Ελληνικό βιογραφικό, αυτό δεν συνηθίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο Αγγλικό βιογραφικό αναφέρετε μόνο τα προσωπικά σας στοιχεία:
- Όνομα και Επώνυμο
- Αριθμός Κινητού Τηλεφώνου
- Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου
- Πόλη ή Περιοχή
- Προαιρετικό, εάν είναι αντιπροσωπευτικό και ενημερωμένο, το προφίλ σας στο LinkedIn.
Παράλειψη προσωπικών στοιχείων - Τα παραπάνω στοιχεία είναι τα μόνα «προσωπικά στοιχεία» που πρέπει να αναφέρετε. Παρακάτω θα βρείτε τα τμήματα του Ελληνικού βιογραφικού που καλύτερα να παραλείψετε:
- Ημερομηνία Γέννησης
- Τόπος Γέννησης
- Φύλο
- Οικογενειακή Κατάσταση
- λήρης Διεύθυνση
- Άδεια Οδήγησης
- Ιθαγένεια
Εάν δημιουργήσετε ένα βιογραφικό μέσω του CVmaker, μπορείτε απλά να αφήσετε αυτά τα πεδία κενά ώστε να μην εμφανιστούν στο πρότυπο.
Φωτογραφία - Στην Ελλάδα συνιστάται ιδιαίτερα να προσθέσετε μια φωτογραφία στο βιογραφικό σας. Αυτό θα καθιστούσε το βιογραφικό πιο προσωπικό. Ωστόσο, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, αυτή η άποψη διαφέρει. Η φωτογραφία στο βιογραφικό δεν ενδείκνυται για τις περισσότερες θέσεις εργασίες γραφείου. Οι φωτογραφίες θεωρούνται περιττές επειδή δεν λένε τίποτα για τα επαγγελματικά σας προσόντα και θα μπορούσαν επίσης να ενθαρρύνουν τις διακρίσεις. Όμως, υπάρχουν επίσης περιπτώσεις στις οποίες η εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο επειδή, για παράδειγμα, αποτελείται εικόνα της εταιρείας στην οποία εργάζεστε. Σκεφτείτε προσεκτικά εάν η φωτογραφία προσθέτει αξία στο βιογραφικό πριν την προσθέσετε!
Κείμενο προφίλ - Στην Ελλάδα το κείμενο του προφίλ γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές και συνιστάται να υπάρχει. Δεν πρέπει να λείπει από το Αγγλικό βιογραφικό. Σε αυτό το εισαγωγικό κείμενο μπορείτε να παρουσιάστε τον εαυτό σας ως άτομο. Είναι μια περίληψη των γνώσεων και των δεξιοτήτων σας. Αυτό το κομμάτι τοποθετείται στην κορυφή του βιογραφικού, ακριβώς κάτω από τα προσωπικά σας στοιχεία. Στα Αγγλικά αυτό ονομάζεται «Προσωπική Δήλωση ή Προσωπικό Προφίλ» και είναι εκτεταμένο εάν δεν έχετε πολλή εμπειρία ή ονομάζεται «Προφίλ Βιογραφικού» και είναι πιο συνοπτικό καθώς προοδεύετε στην καριέρα σας.
Μήκος Βιογραφικού - Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και στην Ελλάδα, το βιογραφικό συνιστάται να εκτείνεται σε δύο σελίδες το πολύ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μέγιστο είναι η μία σελίδα. Λάβετε υπόψη ότι σε αυτήν τη σελίδα παρουσιάζετε όλη τη σημαντική εμπειρία και τις δεξιότητές σας για τη θέση εργασίας.
Βρετανικά ή Αμερικανικά Αγγλικά - Ανάλογα με τις ρίζες που έχει η εταιρεία στην οποία κάνετε αίτηση, επιλέξτε ένα από τα δύο. Αν δεν ισχύει κανένα από τα δύο, δείτε τι χρησιμοποιούν οι ίδιοι στην ιστοσελίδα τους. Σε κάθε περίπτωση, μην ανακατεύετε τις δύο μορφές.
Αναφορά Γνώσεων Ξένων Γλωσσών - Είναι φυσικά σημαντικό για έναν εργοδότη να γνωρίζει σε ποιο βαθμό κατέχετε τις γλώσσες. Στο άλλο μας ιστολόγιο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο που μπορείτε να αναφέρετε τις γλωσσικές σας δεξιότητες στο βιογραφικό.
Μετάφραση Βιογραφικού στα Αγγλικά με το CVmaker
Εάν έχετε δημιουργήσει ήδη ένα Ελληνικό Βιογραφικό με το CVmaker, μπορείτε να κάνετε εύκολα μια μετάφρασή του στα Αγγλικά. Στο τμήμα «Τα Βιογραφικά Μου» μπορείτε να επιλέξετε να «αντιγράψετε» το Ελληνικό Βιογραφικό. Στη συνέχεια, μπορείτε να ορίσετε τη γλώσσα του βιογραφικού από το τμήμα «Προσωπικά Στοιχεία» επάνω δεξιά στα Αγγλικά. Όλες οι επικεφαλίδες και οι ετικέτες θα μεταφραστούν αυτόματα, ωστόσο θα πρέπει να μεταφράσετε οτιδήποτε είχατε καταχωρίσει μόνοι σας.
Αντίγραφο βιογραφικού για μετάφραση στα Αγγλικά
Ορίστε τη Γλώσσα του Βιογραφικού στα Αγγλικά
CV έναντι Resume
Δεδομένου ότι η συντομογραφία CV προέρχεται από τη Λατινική λέξη «curriculum vitae», χρησιμοποιείται και στην Αγγλική γλώσσα. Μια λιγότερο συνηθισμένη μετάφραση είναι το «resume». Ο όρος «resume» χρησιμοποιείται κυρίως στην Αμερική και στον Καναδά. Η διαφορά μεταξύ του CV και του Resume είναι κυρίως το μήκος – το Resume είναι συνήθως μικρότερο και δεν υπερβαίνει τη μία σελίδα, ενώ το CV συχνά περιλαμβάνει δύο σελίδες. Επιπλέον, το έγγραφο έχει μια πιο εμπορική προσέγγιση - είναι για να πουλήσετε τον εαυτό σας. Σε ακαδημαϊκό περιβάλλον χρησιμοποιείται μόνο το CV για αίτηση στην Αμερική και στον Καναδά.
Χώρες όπου το CV είναι κοινό: Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία
Χώρες όπου το Resume είναι κοινό για αιτήσεις σε θέσεις εργασίας: Αμερική, Καναδάς
Οι όροι CV και Resume χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά σε άλλες χώρες ως συνώνυμα.
Συνήθεις Μεταφράσεις
Για να σας βοηθήσουμε να δημιουργήσετε ένα Αγγλικό Βιογραφικό, έχουμε συμπεριλάβει παρακάτω με τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες, χρήσιμες μεταφράσεις των Ελληνικών όρων που χρησιμοποιούνται συνήθως στο βιογραφικό. Συνιστάται επίσης να έχετε πρόχειρο το Google Translate για να αναζητήσετε λέξεις που δεν γνωρίζετε. Λάβετε υπόψη ότι η καλύτερη μετάφραση εμφανίζεται όταν εισάγετε ολόκληρη την πρόταση. Αν εισάγετε γενικές λέξεις χωρίς πλαίσιο, το εργαλείο δεν είναι και τόσο καλό.
Βιογραφικό
Όταν συντάσσετε ένα βιογραφικό, χρησιμοποιείτε λέξεις που συνήθως δεν χρησιμοποιείτε πολύ στα Αγγλικά. Οι ακόλουθες μεταφράσεις μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:
- Αίτηση - to apply, apply for
- Μάθημα - course, training
- Πιστοποιητικό - certificate
- Ικανότητες / Δεξιότητες - competencies / skills
- Βοηθητικές δραστηριότητες - extracurricular activity (συγκεκριμένα για δραστηριότητες πέρα από τη μελέτη), activities
- Χόμπι - interests
- Εργοδότης - employer
- Υπάλληλος – employee
- Εταιρική κουλτούρα - company culture , corporate culture
Γλωσσικές Δεξιότητες
- Γλωσσικές γνώσεις - language skills, languages
- Μητρική γλώσσα - mother tongue, native language, native speaker
- Ευχέρεια - fluent, near native
- Πολύ καλή γνώση - proficient, advanced, near native
- Καλή γνώση - intermediate
- Μέτρια - basic, elementary
- Ανάγνωση - reading
- Γραφή - written language, writing
- Ομιλία / Προφορικά - spoken language, speaking, verbal communication
Κείμενο Προφίλ
Το κείμενο προφίλ αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι ενός Αγγλικού CV. Για τους λιγότερο έμπειρους υποψηφίους, αυτό συνήθως αναφέρεται ως «Προσωπική Δήλωση» και συνήθως είναι αρκετά μεγαλύτερο και πιο λεπτομερές από ένα «Προφίλ CV» που συνιστάται για τους έμπειρους υποψηφίους.
- Φιλομαθής - eager to learn, curious, studious
- Εκφραστικός - representative
- Πρόθυμος - motivated , eager
- Αφοσιωμένος - dedicated, devoted, committed
- Έμπειρος – experienced
- Χαρακτηριστικά Προσωπικότητας - personal traits
- Χαρακτηριστικά - characteristics
- Προτεραιότητες - focus points, priorities
- Διακριτικός - distinctive
- Ευαίσθητος - sensitive
- Εντυπωσιακός - impressive , imposing
- Ηγεσία - leadership, taking the lead, give direction, manage, to run
- Επικοινωνιακός - communicative, having strong communicative skills
- Δυνατότητα εργασίας υπό πίεση - stress-proof, stress-resistant, able to work under pressure
- Αποτελεσματικός - result oriented, focus on results,
- Αξιόπιστος - reliable, trustworthy
- Υπεύθυνος - responsible
- Με Αυτοπεποίθηση - confident
- Εξειδικευμένος σε - specialised at
- Πελατοκεντρικός - client-friendly, customer-oriented
- Ενημερωμένος - knowledgeable
- Εκπαιδευμένος σε - trained to/in
- Επιδέξιος σε - proficient at / (highly) skilled at
- Ειδικός σε - expert at
- Αναντικατάστατος - irreplaceable
- Περιγραφικός - descriptive
Προσωπικότητα
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν συνηθίζεται η συμπερίληψη του ίδιου όγκου προσωπικών πληροφοριών σε ένα βιογραφικό τύπου «resume». Οι άνθρωποι συνήθως περιορίζονται στο όνομα, τον τόπο διαμονής/την περιοχή και τα στοιχεία επικοινωνίας.
- Προσωπικότητα - personal, personal details
- Όνομα - first name
- Όνομα - usual name, calling name
- Επώνυμο - surname, last name, family-name
- Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου - email, email address
- Αριθμός Τηλεφώνου - telephone, telephone number, phone number
- Τόπος κατοικίας - place of residence, city
- Διεύθυνση - address
- Ταχυδρομικός Κώδικας - postal code, zip code, post code
- Οδός - street name, road name
- Τόπος - place of residence, city, town
- Ημερομηνία Γέννησης - date of birth, birth date
- Τόπος Γέννησης - place of birth, birthplace
- Φύλο - gender, sex
- Οικογενειακή Κατάσταση - marital status
- Εθνικότητα - nationality
- Άδεια Οδήγησης - driver’s license /driving license
- Προϋπηρεσία - work experience
- Εργασιακή εμπειρία - work experience, career summary, work history
- Θέση - role, position
- Παρόν - currently, present, current position, “year / date” - onwards
- Περιγραφή Εργασίας - outline, role description/summary
- Επίπεδο - level
- Ευθύνες - responsibilities, key responsibilities
- Επιδόσεις / Αποτελέσματα - achievements, accomplishments
- Ασχολείστε με - involved with
- Συνεισφέρετε σε - contribute to
- Συντονίζετε - coordinate
- Ηγείστε - orchestrate
- Είστε Υπεύθυνος - to be in charge of
- Παραπομπές - references
- Προσωπικό – staff
Συνήθεις εργασίες και βιομηχανίες
- Ταμίας - cashier, checkout girl/boy
- Υπάλληλος Πωλήσεων - sales representative, sales employee
- Υπάλληλος ραφιών - stock clerk, shelf stacker
- Υπάλληλος εξυπηρέτησης πελατών - customer service representative, customer service agent
- Υπάλληλος παραγωγής - worker, production worker
- Μεταφορές - logistics, transport
- Οδηγός - driver
- Φιλοξενία - hospitality
- Τουρισμός - tourism
- Ασφάλεια - security
- Σέρβις / Σερβιτόρος - waiter, waitress
- Εργάτης Οικοδομής - construction worker, builder
- Ξυλουργός - carpenter
- Μηχανικός - mechanic
Εκπαίδευση
Τα μαθήματα κατάρτισης είναι γενικά πιο δύσκολο να μεταφραστούν επειδή οι άνθρωποι στο εξωτερικό έχουν διαφορετικά συστήματα εκπαίδευσης. Επομένως, τα μαθήματα και τα επίπεδα συνήθως δεν μπορούν να μεταφραστούν 1 προς 1. Παρακάτω υπάρχει μια επισκόπηση των μεταφράσεων που χρησιμοποιούνται πιο συχνά.
- Εκπαίδευση - education
- Προπαιδευτική - propaedeutic year, foundation program
- Διατριβή - thesis
- Πρακτική άσκηση - internship, traineeship, work placement
- Δημοτικό - primary school
- Διπλωματική Εργασία - dissertation
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Το σχολείο όπου παρακολουθείτε την εκπαίδευση ονομάζεται Γυμνάσιο και Λύκειο. Το Γυμνάσιο, σε αντίθεση με το Λύκειο, είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές, όπως και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Δημοτικό, Νηπιαγωγείο). Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για περισσότερες πληροφορίες.
Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Είναι η τελευταία βαθμίδα εκπαίδευσης και περιλαμβάνει ανώτατες σπουδές μετά την ολοκλήρωση του Λυκείου σε Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία και ΑΤΕΙ. Τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών συνήθως περιλαμβάνουν τέσσερα έτη σπουδών (πέντε έτη σπουδών στα πολυτεχνεία και σε μερικές τεχνικές ή καλλιτεχνικές σχολές, έξι έτη σπουδών στις ιατρικές σχολές). Τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών διαρκούν από ένα μέχρι δύο χρόνια και τα διδακτορικά από τρία μέχρι έξι χρόνια. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για περισσότερες πληροφορίες.
Διπλώματα Πτυχιακών Σπουδών: Περιλαμβάνουν το BA - Bachelor of Arts (Πτυχίο Σχολής Καλών Τεχνών) ή B. Sc. - Bachelor of Science (Πτυχίο Επιστημών). Η κατάρτιση αναφέρεται συνήθως ως «Ανώτατη Επαγγελματική Κατάρτιση» ή ως «Ανώτατη Επαγγελματική Εκπαίδευση». Το ίδρυμα από το οποίο αποκτάτε αυτό το πτυχίο αναφέρεται ως «Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών».
Μεταπτυχιακά: Περιλαμβάνουν το MA - Master of Arts (Μεταπτυχιακό Σχολής Καλών Τεχνών) ή M. Sc. - Master of Science (Μεταπτυχιακό Επιστημών).